Jövő héten kezdi őszi ülésszakát a parlament, és máris napirendre kerül annak a törvényjavaslat-csomagnak az általános vitája, amely szerint a 2024/2025-ös tanévtől ingyenessé válna a középiskolások és a szakképző intézményekben tanulók számára a B-kategóriás jogosítvány megszerzése, és amelynek költségét az állam fizetné helyettük.

Augusztus elején már felkerült a kormány honlapjára a jogosítványszerzés ingyenessé tételéről szóló rendelet, a most beadott végleges javaslatban viszont már a program indítási dátuma, a 2024/2025-ös tanév is szerepel.

A kormány most is ad némi anyagi hozzájárulást a 20 év alatti fiatalok jogosítványszerzését, 2024 őszétől azonban a vizsgadíjak kivételével szinte teljesen ingyenessé tennék.

Kiszűrhetnék a pszichológusok, kinek gurul el a gyógyszere a forgalomban

Pszichológiai vizsga is kellene a jogosítványhoz – vélekedik az autós oktató. Bővebben >>>

Durva, mi készül: maximum 110 km/h-t érhet a B-s jogsi

Az Európai Parlament Közlekedési és Idegenforgalmi Szakbizottsága hétfői ülésén megvitatta a vezetői engedélyekre vonatkozó szakbizottsági jelentéstervezetet – derül ki abból a közleményből, amit lapunkhoz is eljuttatott Deli Andor fideszes EP-képviselő irodája.

A B kategóriás jogosítvány felosztását javasolják B és B+ kategóriákra, ami számos korlátozást és jelentős anyagi terhet is jelentene a B kategóriás jogosítvány birtokosainak.

A B kategóriás jogosítvány felosztása B és B+ kategóriákra a következő korlátozást vonná maga után a B kategóriás jogosítvány birtokosainak:

 

  • 110 km/h maximális megengedett sebesség az autópályákon;
  • a vezethető gépjárművek 1,8 tonnás súlykorlátozása;
  • az 1,8 és 3,5 tonna súly közötti gépjárművek vezetéséhez a javaslat szerint külön B+ jogosítvány megszerzése lenne kötelező.

 

Bővebben --->