Kórházba került egy osztrák nő az elmúlt hónapokban a világszerte, így Magyarországon is tömegek körében népszerűvé vált, étvágycsökkentő gyógyszertermékek hamisított változata miatt. 

Mint megírtuk, az eredetileg a cukorbetegeknek szánt gyógyászati termékből már több európai országban, így hazánkban is jelentős mennyiségű hamisítvány van forgalomban, amely miatt nagy erőkkel nyomoznak a nemzetközi hatóságok. 

Még nem tudni, van-e maradandó károsodás

Kedden az ausztriai Kronen Zeitung azt közölte, egy salzburgi nő az orvosától kapott a dán Novo Nordisk gyógyszergyár által piacra dobott injekcióból, azonban később kiderült, hogy a rendkívül kapós, drága szer hamisított változatát adták be neki, ami miatt életveszélyes rohamokkal kórházba került.

A szerencsétlenül járt osztrák nő az ügyvédjén keresztül azt üzente a sajtónak, hogy

nem az interneten rendelte a gyógyszert, hanem teljesen legális, orvosi forrásból származott a készítmény, ezért azt akarja, hogy mindenkit figyelmeztessenek a veszélyre.

Az ügyvéd jelezte, hogy a pórul járt gyógyszerfogyasztót mostanra jól van, de még kérdés, hogy a szer használata okozott-e nála valamilyen maradandó károsodást. 

Szerencsés, hogy életben maradt

– jegyezte meg, részletezve, hogy a gyógyszert először idén januárban írta fel ügyfelének egy salzburgi kozmetikai sebész fogyás céljából, mert enyhe túlsúlya volt. 

Akkoriban az orvos nagyon drágán, csomagonként 500 euróért adta el a terméket, annak ellenére, hogy a páciensnek nem volt diagnózisa sem cukorbetegségre, sem elhízásra, és más betegségben sem szenvedett – vázolta Lisa Holzmann ügyvéd, aki szerint orvosilag egyáltalán nem is volt indokolt a szer alkalmazása.

A nő állítólag az első néhány alkalommal a megfelelő gyógyszert kapta meg, ám szeptember közepén a hamisítványgyanús gyógyszerrel oltották be, majd egy héttel később hipoglikémia okozta rohamokkal a kórházban kötött ki. 

A Szövetségi Egészségügyi Biztonsági Hivatal (BASG) szerint

ezek a súlyos mellékhatások azt jelzik, hogy a termék inzulint tartalmazott a fogyást elősegítő szemaglutid hatóanyag helyett,

ami miatt súlyosan leesett a vércukorszintje.

Nem szóltak a visszahívásról

Miközben a nő polgári pert indított és büntetőjogi feljelentést is tett a plasztikai sebész ellen, a hatóságok is nyomoznak, mivel kiderült, hogy az orvosnak szállító gyógyszerforgalmazó cég két nappal azután, hogy ellátta a rendelőt a megrendelt gyógyszerrel, kezdeményezte annak visszahívását. 

A rendelőben azonban nem tájékoztatták a pácienst, hogy visszahívott terméket adnak be neki, amely miatt később kórházba is került. 

A Kronen Zeitung megjegyzi:

egyelőre az egészségügyi biztonsági hivatalnak nincs bizonyítéka arra, hogy a hamis termék legális gyógyszerforgalmazótól származott, hanem a sebész vélhetően az interneten rendelte azt.

A kérdéses súlycsökkentő injekciót állítólag Felső-Ausztrián keresztül terjesztették, ezért a steyri ügyészség vizsgálja az ügyet – eddig hat házkutatást tartottak magánszemélyeknél és annál a cégnél, amelyen keresztül a rendelőbe került a veszélyes szer. 

Az Ö1-Mittagsjournal friss híre szerint az ügyészséghez még nem érkezett jelentés a vizsgálati eredményről, mert még az elején tart a nyomozás, amelynek során azután is kutatnak, hogy Ausztriában vannak-e még hamis termékek forgalomban, mert erre igen nagy az esély. 

Több országban terjed a veszélyes szer 

Németországban is találtak már hamisítványokat október elején, ezért az uniós hatóságok, a rendőrség és egy németországi szövetségi hatóság már vizsgálódik. A nyomozás középpontjában egy Baden-Württemberg délnyugati részén található gyógyszer-nagykereskedő áll. 

A freiburgi regionális tanács közlése szerint a cég készletéből 199 csomag egy osztrák nagykereskedőtől érkezett, ahonnan szeptember elején egy másik, nagy-britanniai gyógyszerkereskedőhöz is került szállítmány. 

Sőt, az Ozempic hamisítványai már legalább 14 országban jelentek meg, köztük Ausztrián, Németországon és Nagy-Britannián kívül Egyiptomban és Oroszországban, de

a külföldi sajtóhírek szerint esélyes, hogy a magyarok is hozzájuthatnak a káros készítményhez.

Az USA-ban más kotyvalékok is terjednek

Fecskendőket csak az orvosok szerezhetnek be legálisan, engedéllyel rendelkező gyógyszertárakon keresztül, esetleg olyan orvosok, akik saját patikát üzemeltető rendelőkben dolgoznak. Ebben az esetben viszont valószínű, hogy a fecskendőket más úton szerezték be – írja a konkrét ügy kapcsán az olaszországi Il Post.

A hamis és veszélyes változatok azért kerültek forgalomba, mert korábban a termék rendkívüli népszerűsége miatt több országban súlyos készlethiány állt elő az Ozempicből.

A készlethiányt bűnszervezetek használják ki

jegyzi meg a brit The Telegraph.

Bár az osztrák hatóságok egyelőre nem közöltek pontos számot a pórul járt betegekről, a Business Insider hírportál kiemeli, hogy több ember kerülhetett kórházba a hamisított Ozempic miatt, amelynek kapcsán az ausztriai hatóságok a többi országot is figyelmeztették, hogy vigyázzanak a kétes forrásból származó, injekciós tollakkal. Azt is hangsúlyozzák, hogy a keresett termékből máig előforduló készlethiány várhatóan 2024-ben is jellemző lesz. 

Emellett a portál megjegyzi, hogy az Egyesült Államokban a hatóságok arra is figyelmeztették a fogyasztókat, hogy egyes gyógyszertárak szemaglutid tartalmú sókat árulnak emberi fogyasztásra a hasonló hatóanyagtartalmú, legális fogyókúrás készítmények helyett. 

Nem reagál a gyártó a dagadó gyógyszerbotrányra

Az angliai The Independent pedig arról ír, hogy a gyógyszer dán gyártója, a Novo Nordisk korábban már jelezte, hogy megugrott a hamisított súlycsökkentő gyógyszerek online kínálata, mindkettő szemaglutid alapú.

A gyógyszercég – amely a kapacitása növelésén fáradozik, hogy felzárkózzon a túlzott kereslethez – a mostani hírekre egyelőre nem reagált.

Belgium időközben lépéseket tett annak érdekében, hogy átmenetileg néhány hétre vagy hónapra betiltsák a fogyókúrás szer használatát, hogy biztosítsák a ténylegesen rászoruló cukorbetegek gyógyszeres ellátását – közölte Frank Vandenbroucke egészségügyi miniszter hétfőn. Ezért egy munkacsoportot hívnak össze, amely megvitatja a belga jogszabályok esetleges módosításait, amelyek korlátozzák a gyógyszert a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek kizárólagos kezelésére – idézi a Politico. 

 

Kispályás maffia alakult egy budapesti patikában

A három dolgozó vényköteles gyógyszereket adott el anyagi ellenszolgáltatásért, most nyomozás folyik ellenük. Bővebben --->