Havonta összesen 25 milliót, tehát éves szinten 300 millió forintot emészt fel, hogy az országgyűlési képviselőknek a fővárosban és vidéken is legyenek bázisaik.

A legdrágább irodákat egytől egyig a Demokratikus Koalíció képviselői bérlik: Gyurcsány Ferencnek, Vadai Ágnesnek, Sebián-Petrovszki Lászlónak és Oláh Lajosnak fejenként 850 ezer forintért bérel ingatlant az Országgyűlés Hivatala – ezek mindegyike a párt Teréz körúti központjában található.

A Blikk szerint amíg a DK-sok jellemzően „tömörülnek”, a szocialisták igyekeznek egymástól minél távolabb és minél több helyet bérelni.

A lap gyűjtése szerint a rekorder Tóth Bertalan MSZP-s frakcióvezető, aki párhuzamosan öt irodát is bérel – Szigetváron, Érden, Siklóson, Kecskeméten és Gyulán összesen 813 ezer forintért.

A Blikk szerint sem „életszerű”, hogy egy-egy képviselő az ország több pontján is dolgozzon egyszerre, sokan valójában a helyi pártirodák biztosítására használják a jelenleg több mint 1 millió forintos keretük nagy részét. Hozzáteszik, hogy jelenleg

jóval kevesebb irodabérleti szerződése van a parlamentnek, mint a korábbi években.

Ennek oka, hogy – valamilyen rejtélyes oknál fogva – a Fidesz-frakció tagjai tavaly év végén összehangoltan felmondták az összes irodabérleti szerződésüket. Egészen 2022. december 31-ig a nagyobbik kormánypárt több irodát bérelt, mint a nyolc másik frakció együttvéve, havonta közel 32 millió forint értékben.

A lap hozzáteszi, hogy ez az összeg – közel 145 millió forint –, ami irodabérlésre jár a fideszes képviselőknek, nem száll vissza az államkasszába, ugyanis erről lemondhatnak a frakciójuk javára. A vonatkozó szabályozás ugyanis lehetőséget ad arra, hogy ennek a keretnek csak egy bizonyos részét fordítsák bérlésre, a maradékot odaadhatják a képviselőcsoportjuknak.

 

Kormányváltó applikációt dobott piacra a DK

Október 22-én ünnepli 12. születésnapját a volt miniszterelnök ellenzéki párja, a Demokratikus Koalíció (DK). Gyurcsány Ferenc pártelnök a jeles napon mutatta be az első, kormányváltásért létrehozott mobilapplikációt. Bővebben --->