Egyre több a legalább 50 milliós euró éves forgalmat bonyolító vállalatok csődje a német gazdaságban, amely tendencia idén fölerősödött, és az elmúlt évek legmagasabb szintje felé közelít – mutat rá az Allianz Trade hitelbiztosító legújabb tanulmánya, amely szerint a nagyobb csődök száma idén a 2020-as rekordszintet is meghaladhatja. 

Az első kilenc hónapban idén 45 csődesetet jegyeztek fel ebben a körben, míg 2022 azonos időszakában 26, egy évvel korábban pedig 17 nagy bevételű társaság volt kénytelen fizetésképtelenséget jelenteni. Eddig 2020 eredményezte a csődhelyzet legmagasabb szintjét 2016 óta, akkor az év egészében 58 jelentős gazdasági szereplő vált fizetésképtelenné. 

Bajban a kórházak, az ipari cégek és a szolgáltatók is

A hitelbiztosító részletezése szerint az idei év szeptemberéig összesen tizenkét nagy textilipari és divatkereskedelmi cég, valamint hat magánklinika vált fizetésképtelenné, ami egybevág a Német Kórházintézet (DKI) helyzetjelentésével. Ez arról szól, hogy

a német kórházak kétharmada rossznak vagy nagyon rossznak minősíti az anyagi helyzetét, és a pesszimista hangulat még magasabb a közepes méretű kórházak esetében.

gépiparban is történt öt jelentősebb csődeset az idén, míg a fémiparban négy, az építőiparban pedig három nagy szereplő húzta le a rolót.

Az elmúlt hónapok csökkenő tendenciái (például a lakásépítések megrendelésállományának szeptemberi összeomlása) alapján nem meglepő, hogy a legtöbb fizetésképtelenséget az összes cégtípus között az építőiparban regisztrálják, ezt követik a kiskereskedelem és a szolgáltató szektor, például a vendéglátás vállalatai. 

Szerény karácsony után tömeges bezárások jöhetnek

Hiába a karácsony előtti bevásárlási szezon az év legforgalmasabb időszaka, az Allianz Trade szerint továbbra is nehéz időkre számíthatnak a kiskereskedők, mert minden felmérés azt mutatja, hogy a németek a tavalyinál is kevesebbet terveznek költeni az ünnepekre. 

Idén valószínűleg sokkal kevesebb ajándék kerül a karácsonyfa alá, és szerényebb lesz az ünnepi asztal is, mivel az élelmiszerárak az alacsonyabb infláció ellenére magasak maradnak

idézi a Die Welt a megállapításokat.

A hesseni kiskereskedők is visszafogott várakozásokkal tekintenek a kihívásokkal teli, karácsonyi üzlet elé, mert a magas árak lehangolják a fogyasztókat, ezért a forgalom messze elmaradhat az előző évektől. 

A Frankfurter Allgemeine Zeitung idézi a Hesse Trade Association kutatását, amely szerint novemberben és decemberben csak 1,5 százalékos, azaz 10,7 milliárd eurós növekedéssel számol az iparág, ami az inflációtól megtisztítva 5,5 százalékos mínuszt jelent. 

Ugyan a Német Kereskedelmi Szövetség felmérése alapján a lakosság 45 százaléka körülbelül ugyanannyit tervez költeni ajándékokra, mint tavaly, ám ez – a drágulások miatt – a megvásárolt mennyiséget tekintve erős spórolást jelent.

A vonakodás a kiadásoktól az online kiskereskedelemben is érződik, ahol a tavalyi visszaesés után idén is hasonló szinten alakulhatnak az eladások, emiatt az e-boltok részesedése a karácsonyi forgalomból tízről hét százalékra csökkenhet. 

A hesseni tartomány iparági egyesülete aggódik a német kiskereskedelem jövője miatt, mert

minden második cég jelentős vagy kismértékű árbevétel-csökkenéssel számol erre az évre, míg bő egyharmaduknál a bevételek már nem is fedezik a költségeket. Emiatt sok boltos szembesülhet azzal az év végére, hogy tovább már nem éri meg a működés.

Mivel számos esetben magáncsődként valósul meg a bezárás, ezek a számok meg sem jelennek a statisztikákban, vagyis a szakértők szerint egy „néma, csendes halál” zajlik a területen.

Kivonulással fenyegetőzik a sütikirály

Németország nagy múltú édeséggyártója, az 1978-ban alapított Lambertz pékáru birodalom vezetője fontolgatja, hogy áttelepíti a cégét olyan országba, ahol kedvezőbb a gazdaságpolitika. „A szívem Németországhoz kötődik, ám a szövetségi kormány olyan döntéseket hoz, amelyek ellehetetlenítik a középvállalatokat. A politika egyre nehezebbé teszi a működést, például a Lambertz-csoport előállítási költségei sokkal magasabbak itt, mint más országokban. Ha a fejlemények továbbra is rossz irányba mennek, döntést hozok – mondta Herman Bühlbecker tulajdonos a Bunte magazinnak. A mézeskalácsokat, Stollent és más, hagyományos süteményeket gyártó, 600 millió eurós cég mintegy 3500 embert foglalkoztat, és a karácsonyi sütemények világpiacán vezetőnek számít. Kivonulása újabb érvágást jelentene az élemiszeriparban, Bühlbecker szerint mégis komoly ok van az aggodalomra. Szerinte a német politikusok tudatosan elfogadják, hogy „valami el fog pusztulni egy új világ felépítése érdekében”. Baljós gondolatait több kutatás és adat mellett az is megerősíti, hogy az úgynevezett „Családi vállalkozások országindexe” legutóbb jelentősen lemaradt a németeknél – a 21 vizsgált ország viszonylatában a legnagyobb európai gazdaság csak a 18. helyen áll. A Süddeutsche Zeitung eközben arról ír, hogy jelentős napelemet gyártó cégek is azt fontolgatják, hogy az USA-ba helyezik át a gyártási kapacitást, mert nem érzik a politikai támogatást a további németországi működéshez.