A Bankmonitor szakértői által vizsgált bankok közül három csökkentette 10 éves kamatperiódusú lakáshitelének kamatát, míg a végig fix konstrukcióknál kettő pénzintézet ajánlata lett kedvezőbb 2024 januárjához képest. Kamatot egy bank sem emelt, vagyis elmondható, hogy folytatódott az újonnan felvett lakáscélú jelzáloghitelek lassú, ám egyre dinamikusabb átárazódása.

Az, hogy milyen feltételekkel kap valaki lakáshitelt, függ:

  • az adós és az adóstárs együttes nettó jövedelmétől,
  • a hitel összegétől,
  • a kamatperiódustól,
  • a vállalt feltételek is sokat nyomnak a latban.

Kamatkedvezményt érhet például,

  • ha az adós jövedelme a hitelező banknál vezetett számlára érkezik,
  • de az aktív számla- és kártyahasználat,
  • a banknál kötött lakás- és hitelfedezeti biztosítás is előnyt jelenthet.

A lakáshitelek összehasonlításakor azzal számoltak a Bankmonitor szakértői, hogy a hitelfedezeti biztosítás kivételével a többi feltételt vállalja az adós.

Ez nem azt jelenti, hogy a munkanélküliség, keresőképtelenség vagy elhalálozás esetén fizető hitelfedezeti biztosítás ne volna rendkívül hasznos és fontos, ám a tapasztalat az, hogy ez ezzel járó plusz költséget sokan nem vállalják. 

Ez alapján egy 40 millió forint összegű, 20 éves futamidejű, 10 éves kamatperiódusú lakáshitel THM-e (teljes hiteldíj mutató, ami a kamaton felül az egyéb járulékos költségeket is tartalmazza) 6,10%-ról indul februárban (UniCredit Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel) a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor szerint, míg január elején 6,57% volt a legkedvezőbb ajánlat (CIB 10 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel).

Végig fix kamattal ugyancsak az UniCredit Bank futott be az első helyre februárban, ennek THM-e megegyezik a 10 éves kamatperiódusú változatéval. (Fix kamattal januárban a maga 6,57%-os THM-ével még a CIB Végig FIX Lakáskölcsön volt a legkedvezőbb.)

A kamatcsökkenés számokban

Egy 40 millió forint összegű, 20 éves futamidejű, 10 éves kamatperiódusú lakáshitel januári és februári havi törlesztőjét hasonlítottuk össze, azt feltételezve, hogy az adós és az adóstárs együttes jövedelme nettó 850 000 Ft.

Egy ilyen hitel havi fizetni valója 10 éves kamatperiódussal 285 611 forintról indul (UniCredit Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel piaci kamatozással) február elején, ami teljes visszafizetésben 68,58 millió forintot jelent. Komoly, 1,07%-os THM csökkenéssel sikerült az UniCredit Banknak az élre törnie, ami miatt a törlesztő 23 791 forinttal, a teljes visszafizetés pedig 5,72 millió forinttal lett kevesebb.

Az első pozíciót elveszítő CIB Bank is árat csökkentett egyébként az elmúlt egy hónapban, a példában szereplő kölcsön törlesztője 4 771 forinttal, míg teljes visszafizetése 1,15 millió forinttal lett kevesebb. Az ugyancsak kamatot vágó Raiffeisen Bank esetében most 7 090 forinttal kell kevesebbet fizetni havonta a 40 millió forint kölcsönért, ami 1,70 millió forint megtakarítás két évtized alatt. Ugyanakkor a MagNet Bank, az Erste Bank, a K&H Bank és az MBH Bank változatlanul hagyta a kamatait. 

 

 

 

Itt az ideje átgondolni a pénzügyeinket – csökkennek a kamatok, ezzel a címmel foglaltuk össze a napokban, hogy milyen változások történtek a hiteleknél. Például a lakáscélú jelzáloghitelekre jelenleg 7,3 százalék a kamatplafon. Ez már az a szint, ahol a korábban magas kamat mellett felvett hiteleket érdemes lehet kiváltani, ha pedig több hitelt vonnánk össze egybe, akkor fontoljuk meg a személyi kölcsönt. A többit itt tudhatja meg >>>