Az olasz adórendőrség vádja szerint a Booking 2013 és 2019 közt 58 milliárd forintnyi (153 millió euró) adót nem utalt át az olasz adóhatóság számára. A Booking végül 94 millió eurót fizet Olaszországnak, amivel gyakorlatilag elismer valamiféle mulasztást, de a helyzet ennél valamivel izgalmasabb – mondta az Inforádiónak a részletekről Kassay Tamás, a Spabook turisztikai szakportál főszerkesztője.

A kérdés az, hogy ki nem fizette be az áfát – tette hozzá:

a Booking azt állítja, hogy a szállásadóknak kellett volna megfizetniük, az olasz hatóságok viszont úgy gondolja, hogy a Booking nem szabályosan alkalmazta a fordított adóztatás mechanizmusát, emiatt nekik kellett volna beszedniük az áfát, a szállásfoglalók számára tehát áfával együtt kellett volna értékesíteniük a szállásokat, és az áfát a Bookingnak kellett volna megfizetni az adóhatóság felé; a Booking vitatja ezt, és azt állítja, a szállásadókra terhelte volna rá, az ő feladatuk lett volna ezt befizetni.

Itthon viszonylag jól szabályozott, hogyan lehet a fordított áfát használni.

A magánszálláshelyek kiadói személy szerint nagy súlyt és figyelmet fordítanak arra, hogy az adózásuk rendben legyen. Ha pedig egyéni szinten befizetik az adókat, úgy gondolom, a szállásportálokat már nem érheti semmilyen vád, de való igaz, hogy az olasz minta mentén érdemes lehet megfontolni azt, hogy egyébként a teljes rendszer és az adózási formák hogyan működnek - mondta a szakértő.

GVH: meg kell tiltani az árversenyt akadályozó szerződési gyakorlatokat a szálláspiacon

A versenyhivatal szerint a szállásközvetítő portálok egyenlőtlen szerződéseket kötnek a szállásadókkal, s ezen változtatni kell. Bővebben >>>

 

Közben a Bookingon már tengeri utakat is lehet foglalni.

Ennek közvetlen háttere lehet, hogy a Booking az utazás minden válfaját szeretné egy ernyő alá hozni, teljesen új, komplex utazási élménycsomagot biztosítva a turisták számára. Korábban találtak már partnert a repülőjegy-foglalási rendszerre, de lehetett foglalni sofőrszolgálatot, élményeket (belépőjegyek, programok) és transzfert is.

Bocsánatért esedezett a Booking-vezér, de újabb hajmeresztő stiklire derült fény

Azoknak a szállásadóknak küldtek levelet, akik késve vagy egyáltalán nem kapták meg a pénzüket, csakhogy kiderült: a cég maga sem tudja, kinek tartozik. Bővebben >>>