A BiztosDöntés.hu közleménye szerint az infláció miatt nem mutat katasztrofális képet a lakossági banki megtakarítások látképe. Gergely Péter pénzügyi szakértő szerint a háztartások a 2022 novemberében mutatott 394 milliárd forinthoz képest tavaly ugyanekkor alig 208 milliárd forintnyi értékben helyeztek el a bankokban új betétet, ami kétéves mélypontnak felel meg.

Ebből kifolyólag a hó végén már csak 734 milliárd forintot tartottak lekötött forint betétben a bankoknál, ami negyedével kevesebb, mint 2022 novemberében.

Ugyanakkor a lakossági forint folyószámlákon fellelhető hóvégi összeg június óta lényegében állandó, 7000 milliárd forint körüli. A szakértő szerint ez azt jelenti, hogy növekedett a lakosság rendelkezésre álló pénzmennyisége.

KSH által jelzett reálbér-növekedés köszönhet vissza abban is, hogy ugyan a forint alapú folyószámlák hóvégi összegei továbbra is csökkenést mutatnak az egy évvel ezelőtti szinthez képest, mégis hónapról hónapra csökken az elmaradás: november végén már csak 9 százalékos, 7015 milliárd forintos volt a visszaesés.

Ugyanakkor Gergely Péter szerint miután a folyószámlák összege 2022 novemberétől gyors ütemben apadni kezdett, a következő hónapokban a hó végi állományadatok megközelíthetik, mi több, hamarosan meg is haladhatják a magas inflációs környezetben regisztrált adatokat. Ez nettó értelemben vett növekedés azonban nem jelent majd valódi vagyoni könnyebbséget, mivel az elmúlt év során a pénzromlás miatt a forint 17,6 százalékot veszített a vásárlóértékéből.

A szakértő hozzáteszi, hogy éves szinten tavaly július óta a deviza folyószámlákon lévő megtakarítások összege is csökkenést mutat. Viszont tavaly november óta fordul elő először, hogy az állomány szűkülésének mértéke meghaladja a forint számlákon bekövetkezett változásokat.

 

Hatalmas roham indult, mielőtt még összeesnének a kamatok

Hatalmas mennyiségben vásároltak hosszabb lejáratú kötvényeket januárban a pénzügyi befektetők világszerte. Mindenki készül arra, ugyanis, hogy vége a magas kamatok korának és igyekeznek bebiztosítani a kedvezőnek tartott hozamokat. A cégek persze kihasználják a keresletet és nagy mennyiségben adnak el hosszú lejáratú kötvényeket.