Komoly diplomáciai aktivitásba kezdett Recep Tayyip Erdogan az elmúlt időkben, és a jelek szerint nem is nagyon fog megállni.

 "Augusztusban Magyarországra látogatott, azóta több helyen is megfordult, a héten eljutott Szocsiba, ahol Vlagyimir Putyinnal találkozott, és még szeptember folyamán az Egyesült Államokba is el fog látogatni. A héten, ha nem is ő, de a külügyminisztere tárgyalt a görög külügyminiszterrel, ami szintén egy magasabb szintű találkozó előkészítése volt, a török választások után pár hónappal, a nyári szünet elteltével, a kormány felállása után"mondta az Infostartnak Egeresi Zoltán Törökország-kutató.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa szerint

nem valószínű, hogy külpolitikai irányváltás jönne el az új vezetéssel, hiszen a török elnök egy régi motorosát, hűséges emberét helyezte előtérbe.

Egresi Zoltán szerint: ”Részben azért sem lesz nagy változás, mert az utóbbi hónapokban nem történt olyan geopolitikai változás Törökország körül, ami új stratégia kidolgozását tenné szükségessé. A másik, hogy mivel nincs igazi változás, Törökország továbbra is megpróbál egyensúlyozni a különböző hatalmi blokkok között. Ami változhat, hogy ez az egyensúlyozás sokkal látványosabb lehet, mivel sokkal nagyobb a szembenállás Kelet és Nyugat között. Ezzel együtt nagyon megnőtt a mozgástér a különböző hatalmi pólusok között, felértékelődött az ország szerepe, nagyon úgy tűnik, ezt az elnök igyekszik maximálisan ki is használni.”

A Törökország-kutató hangsúlyozta, hogy a fekete-tengeri gabonaszállítási alku nincs veszélyben, ugyanis ez Törökországnak nagyon fontos, így az egyezményt újraéleszthetik. Hangsúlyozta: „Az oroszok azért nem újították fel a gabonaszerződést – legalábbis arra hivatkoztak –, mert a nyugati szankciók akadályozzák az ő gabona- és műtrágya-kereskedelmüket, ez viszont nem igaz, mivel erre nincs nyugati szankció. Viszont azáltal, hogy az orosz bankok le vannak választva a SWIFT-rendszerről és nem nagyon van biztosítótársaság, amely biztosítaná a hajóikat, igencsak megnehezült a kereskedés, Vlagyimir Putyin márpedig azt szeretné, hogy sikerüljön a Nyugattal szemben gazdasági sikereket elérni, ehhez viszont Törökország nem elég nagy, nem eléggé fontos szereplő”.

Egresi azt is kiemelte, hogy

az oroszok már egy ideje rájöttek, hogy a gázos-zsarolás nem működik Európában, így most a gabonával próbálják keverni a kártyákat, problémát okozva ezzel az uniós tagállamoknak.

A gabona-ügy azért sem mindegy a törököknek, mert az ukrán gabona tekintélyes része Törökországba megy: bő 30 millió tonna gabona 10-15 százaléka, ami nem mellékes a török infláció letöréséért folytatott harcban sem − írja az Infostart.