Nagy fordulatot hoz a következő három év az elektromos és hagyományos autók versenyében, miután az új villanyautó-gyártók felforgatják az autógyártás alapjait a Gartner tanácsadó cég legújabb elemzése szerint.

„Az új cégek meg akarják változtatni a status quót a saját javukra az autógyártáson belül” – mondta Pedro Pacheco, a Gartner kutatási részlegének elnökhelyettese a Totalcar beszámolója szerint.

Ezek az új cégek olyan újításokat vezetnek be a gyártási folyamatban, amelyek leegyszerűsítik az autók architektúráját és felgyorsítják az autóépítés folyamatát. Ezzel olyannyira lecsökkenhetnek a gyártási költségek, hogy 2027-re egy villanyautó előállításának átlagos költsége alacsonyabb lesz, mint egy belső égésű motorral ellátott autóé.

Az elemzés szerint a korábban vártnál így sokkal hamarabb, már három év múlva egyenlővé válhat az elektromos és a hagyományos autók ára.

A következő három év egy másik várható fejleménye azonban, hogy az elmúlt tíz évben alapított elektromosautó-gyártó startupok 15 százaléka csődbe mehet vagy beolvadhat más vállalatokba. Pacheco szerint így az aranyláz helyét az erősebb túlélésének evolúciós szabálya veszi át.