A tavalyi összegzés szerint a kihívások ellenére stabil pénzügyi eredménnyel zárta az Audi Hungaria a 2022-es évet – mondta korábban Alfons Dintner, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke évértékelőjében.

Az Audi harmincegy éve vetette meg a lábát Győrben, akkor egy 14 focipályányi területet vásároltak meg. Korábban hengerfejeket gyártottak, jelenleg kilencezer motort és 770 járművet gyártanak le az ötmillió négyzetméteres gyárterületen, ami 700 focipályának felel meg. Az Audi Hungaria a régió legnagyobb munkáltatójaként és az ország legvonzóbb munkahelyeként közel 12 ezer embert foglalkoztatott a tavalyi év végén.

2022-ben több mint 8,4 milliárd eurós árbevétele volt az Audinak a 2021-es 7,4 milliárd euró után.

Az Audi magyarországi járműipar legnagyobb befektetője. 2022-ben az adózott eredmény a magas nyersanyagárak ellenére 343 millió euróra nőtt. Az Audi Hungaria 220 millió euró értékben folytatta beruházásait. Ezzel az összberuházás értéke a vállalat alapítása óta elérte a 12,1 milliárd eurót, melynek köszönhetően az Audi Hungaria a magyar járműipar legnagyobb beruházója lett.

Fókuszban az elektromobilitás.

A vállalat beruházásai elsősorban az elektromobilitás területére koncentráltak, de ezen kívül persze a belső égésű motorok, például az új négyhengeres motorgeneráció gyártásának előkészítésére is fókuszáltak.

Emellett jelentős beruházási terület volt a szerszámgyár kapacitásainak bővítése, mely során 6 300 négyzetméterrel nőtt a gyártóterület az exkluzívszériás gyártás számára, így immár 58 300 négyzetméteren, a legmodernebb technológiák segítségével készítik a győri munkatársak az Audi és Volkswagen Konszern csúcsmodelljeinek karosszériaelemeit.

A vállalat azt tervezte, hogy 2023-ban tovább növeli versenyképességét, többek között egy önálló leányvállalat, az Audi Hungaria Ahead Kft. alapításával, mely a pénzügy, IT és beszerzés területén kompetenciaalapú szolgáltatásokat kínál az egész Volkswagen Konszern számára. Ennek adataira a mai napon fény derül.

Az Audi Hungaria 2020 óta karbonsemlegesen működik, évente 23 ezer tonna szén-dioxid kibocsátást előznek meg.

A vállalat többek között Európa legnagyobb tetőre épített, összesen 160 ezer négyzetméteres napelemparkja, valamint megújuló geotermikus hőenergia-felhasználás segítségével biztosítja energiaellátásának jelentős részét. Ezen felül a keletkezett hulladék szinte 100 százalékát hasznosítja – például az Aluminium Closed Loop projekttel, melynek keretében a vállalat zárt körforgásba vezette az alumíniumot, így jelentős mennyiségű nyersanyagot és CO2-kibocsátást takarít meg.

 

Jó hír Győrben - Rekordbónuszt fizet az Audi

A tavalyi évet értékelve az Audi elnöke azt mondta: a rendkívüli kihívások ellenére is sikeres évet tudhat maga mögött az autógyártó cég, 9,1 milliárd euró árbevételt értek el és a munkavállalók havi fizetésük 1,8-szorosát kapják meg jutalomként. >>>