Az állásinterjúk egy nagy téttel bíró játéknak tűnhetnek, ahol minden egyes szó számít, egy rossz válasz pedig a különbséget jelentheti a siker és a kudarc között.

Andrew McCaskill, a LinkedIn karrierszakértője szerint éppen ezért meg kell tanulni, hogyan kommunikáljunk hatékonyan az ilyen helyzetekben.

„Az interjúk lényében előadóművészeti performanszok, és ahhoz, hogy jól szerepeljünk, próbálni kell. A legjobb interjúzók azok, akik egy mentorral, egy barátjukkal vagy akár egy régi munkatársukkal elgyakorolják a beszédmódjukat, mert így magabiztosnak érezhetik magukat akkor, amikor magukról beszélnek” – mondta a CNBC-nek.

Minden munka más-más készségeket igényelhet, de van néhány stratégia, amely jól beválik, függetlenül attól, hogy milyen pozícióra jelentkeztünk. 

Szeretném hangsúlyozni, mennyire szeretném ezt a munkát. Úgy gondolom, hogy a képességeim és a tapasztalataim tökéletesek ehhez, és erős, pozitív hatással lehetek a csapatra. Íme, miért…

– McCaskill szerint ez a legokosabb kijelentés, amit bármilyen állásinterjú végén tehetünk.

A szakértő szerint az interjú ilyen módon történő lezárása ugyanis két fontos tulajdonságot érint, amelyeket a HR-vezetők keresnek: az egyik a lelkesedés, a másik pedig a magabiztosság.

Így kerülhetünk feketelistára már rögtön az állásinterjún

A Monster álláskereső oldal felmérése szerint az álláskeresők 68 százaléka véli úgy, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben nehéz lesz állást találnia. Szakértők szerint azonban bizonyos magatartások még tovább súlyosbíthatják a helyzetet.