Amit első körben tudni lehet, hogy hogy a hulladékgyűjtés és kihelyezés, továbbá azok elszállításának időpontja és gyakorisága sem változik, ugyanakkor július 1-től a Mohu állítja ki számlákat a szolgáltatási időszakokra vonatkozóan – írja a Forbes.

Nemrégiben elfogadták a körforgásos gazdasággal kapcsolatos törvénymódosításokat a Parlamentben, amelyek között szerepel az is, hogy elég az alvállalkozóknak a szükséges engedélyekkel rendelkezni, a Mol cégét így mentesítik ez alól. Erre azért lehetett szükség, mert a Molnak a rendszer júliusi életbe lépéséhez nem sikerült ezeket megszereznie. A Mol a koncessziós ajánlat elfogadásával egy új létesítmény építését is vállalta öt éven belül, ahol legalább százezer tonna szilárd hulladékot hasznosítanak energetikai célokra.

Az Európai Unió irányelvei már hosszú ideje megkövetelik, hogy az állam beleavatkozott a hulladékgazdálkodási ágazatba.

A jövőben pedig a Mohu alvállalkozójaként végzik a munkát az önkormányzati és az állami hulladékgazdálkodási cégek is, melyek egyébként is kivéreztetett pénzügyi helyzetbe kerültek az elmúlt időszak miatt.

A Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000) szerint

a Mohu rendszerében a szakma és a munkavállalók oldaláról is kiegyensúlyozottabb és rendezettebb körülmények jöhetnek létre.

A szakszervezet az együttműködés kapcsán olyan témaköröket vetett fel a Mohu-nak, mint az egységességhez szükséges megfelelő működési és szabályozási környezet létrejötte, a közbeszerzések, a célgépek állapota, vagy a munka- és védőruhák, valamint eszközök központi beszerzése.

Ami aggodalomra adhat okot, hogy a Mol szabad kezet kapott abban, hogy milyen díj ellenében és kiket bíz meg azért, hogy a koncessziós céljait megvalósíthassa. Király András, a HVDSZ 2000 elnöke szerint ugyanis,

az elmúlt 15-20 évben jelentős bérhátrány alakult ki a szektorban, a korábbi munkavállalói állomány pedig felhígult.

Szerinte szükség volna egy, a kollégák fejlődését elősegítő képzési eljárásra, ami egyúttal mások számára is vonzóvá teheti a pályát.

Emellett a közösségi médiában elterjedt, hogy megszüntetik a lakossági fémhulladék-átvételt, sőt, aki fémhulladéktól akar megszabadulni, annak még fizetnie is kell. Az eddigi információk szerint azonban a koncesszió alá nem tartozó fémhulladékokért továbbra is piaci árat kínálnak majd, a koncesszió alá tartozókat ösztönző áron lehet majd leadni.

Rozsdatemető lesz Magyarország? Júliustól koncesszióba kerül a fémhulladékok leadása

Eláraszthatja az erdei tisztásokat nyár közepétől a titokban, illegálisan elhelyezett fémhulladék – ilyen szóbeszéd terjed a közösségi médiában, azt hangoztatva, hogy miután a Mol átveszi a fémek felvásárlását, nemhogy pénzt nem adnak majd a leadott hulladékért, hanem még fizetni is kell azért, hogy megszabaduljunk a rozsdás holmitól. Soroljuk az aggodalmakat, illetve a megnyugvásra reményt adó információkat. Bővebben >>>

(Zádori Bence)