Újabb tudományos ajánlásokat tett közzé az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság a haszonállatok tartási körülményeivel kapcsolatban. Ezúttal a tejelő szarvasmarhák, a kacsák, a libák és a fürjek jólétét vizsgálta a hatóság, amelynek állásfoglalása irányadó lehet az Európai Unió új állatjóléti szabályozásához.
Szerző(k): Nagy KristófA ketreces állattartás teljes tilalmára, a csőr, a farok és a szarv csonkításának betiltására, az élőállatok szállításának szigorúbb szabályozására is javaslatot tehet szeptemberben az Európai Bizottság az Európai Unió állatjóléti szabályainak szigorításáról szóló kiszivárgott dokumentum szerint.
Szerző(k): Nagy KristófA szűkös kínálat miatt kisebb mértékben emelkedhet a bárány felvásárlási ára a húsvéti időszakban – közölte a Juh Terméktanács az MTI-vel csütörtökön.
Szerző(k): EconomxIsmét több mint tízezer holland gazdálkodó vonult az utcára, hogy a Mark Rutte vezette kormány nitrogén-kibocsátást csökkentő tervezete ellen demonstráljon. A tervezet elfogadása esetén a holland állattartó telepek jelentős részét be kellene zárni, vagy drasztikusan csökkenteniük kellene állományukat.
Szerző(k): Nagy KristófBékés megyében 7400 tömőlúd esett áldozatául a kórnak. Komárom-Esztergomban is intézkedéseket kellett elrendelni.
Szerző(k): Hegedűs SzabolcsA magyar baromfiágazatot is ellehetetlenítené az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal baromfitartásról közzétett ajánlása, amely a nemzetközi és a hazai érdekképviseletek szerint is kizárólag az állatjóléti szempontokat veszi figyelembe, de nem számol a súlyos társadalmi, környezeti és gazdasági következményekkel.
Szerző(k): Nagy KristófBelgiumban az „állatjólétet” helyezik előtérbe. A magyar libamáj továbbra sincs veszélyben.
Szerző(k): Hegedűs SzabolcsHiába nyilvánította emberi fogyasztásra alkalmasnak az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala a laboratóriumban előállított húst, a Bill Gates támogatásával feltörekvő élelmiszeripari innováció egyhamar nem küldi nyugdíjba a szarvasmarhatartókat.
Szerző(k): Nagy KristófAz elmúlt években dollármilliárdokat öltek a befektetők a növényi alapanyagokból készült, de a hagyományos hús küllemét és ízét utánozni hivatott termékek feltörekvő piacába. Hiába a klímabarát szempontok, a bizakodásra okot adó évek után úgy tűnik, a fogyasztók végleg eldöntötték, maradnak az olcsóbb és finomabb hagyományos húsféléknél.
Szerző(k): Nagy Kristóf