Nagyon nehéz helyzetben vannak a szerbiai sertéstenyésztők az ismert nemzetközi piaci és geopolitikai okok miatt, és úgy vélik, hogy a belgrádi kormánytól nem kapják meg azt a segítséget, ami a hazai sertéshústermelés fenntartásához kellene.
Szerző(k): Komócsin SándorA növényi olajok árának csökkenése húzta lefelé az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének árindexét, amely a hatodik hónapja folyamatosan csökken.
Szerző(k): Vámosi ÁgostonHárom olyan tényező találkozik a romániai sertéstenyésztésben, ami a sertéshús árának jelentős emelkedéséhez vezet. Ezek egyike a sertéspestis hatása, és ez a kór újra átfertőzheti a disznóállományt.
Szerző(k): Komócsin SándorLiba- és kacsavágásból jóval kevesebb volt az idén, mint tavaly, emellett a marha-, a sertés- és a baromfiállomány is kisebb a tavalyinál.
Szerző(k): Vámosi ÁgostonA mezőgazdaság kibocsátása 2021-ben 3378 milliárd forintot tett ki, 15 százalékkal nőtt 2020-hoz képest; a 17 százalékos árindex mellett a volumen 2,1 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal az MTI-vel. Az adatok szerint jelentősen csökkent a sertések és a marhák száma. Egyedül tyúkból van jelentős több az előző évekhez képest.
Szerző(k): Szabó DánielMagyarországon nem kell tartani étolajhiánytól: ha nincs napraforgó, találnak más alternatívát az élelmiszergyártók.
Szerző(k): Vámosi ÁgostonHiába csökkent a kicsi, aranyos malacok ára Szerbiában a sertéshús ott is drágul, ám ez vélhetően nem marad így sokáig, mert a jelenlegi áron nem érdemes malacokat nevelni, így a csökkenhet a kínálat.
Szerző(k): Komócsin SándorJelentősen drágul majd a sertéshús a magyar boltokban, de nem csak ez. Itthon sokkal magasabb az infláció, mint az Európai Unióban. Ezt a kormány és az MNB olyanokkal magyarázza mint hogy nincs kikötőnk, alacsony a tavalyi bázis és rossz a termelékenység - derül ki az RTL Híradó összeállításából.
Szerző(k): Szász PéterMiközben az élősertés ára több mint 50 százalékkal magasabb, mint 2022 elején volt, addig az ársapka által nem érintett egyes sertéshúsrészek - például a karaj - fogyasztói ára mindössze 20 százalékkal emelkedett. Vagyis még távolról sem ment végbe az önköltségek teljes beépítése az átadási- és a fogyasztói árakba. A takarmányárak tovább emelkednek, ami újabb drágulást vetíthet előre. A piaci szereplők körében kőkemény ártárgyalások zajlanak - mondta lapunknak a Hússzövetség elnöke.
Szerző(k): K. Kiss Gergely