bővülés

03.
22.
13:58
Munkahelyek: kik lehetnek a vesztesek és a nyertesek Magyarországon?

Munkahelyek: kik lehetnek a vesztesek és a nyertesek Magyarországon?

A hazai vállalatok 32 százaléka új munkaerőt tervezett felvenni a következő negyedévben a ManpowerGroup Munkaerőpiaci Előrejelzése szerint, amely még az orosz-ukrán háború kitörése előtt készült.

Szerző(k): Ambrus-Nagy Boglárka
10.
24.
07:42
Bővülés közben új gondokkal küzd a patinás magyar HAJDU-cégcsoport

Bővülés közben új gondokkal küzd a patinás magyar HAJDU-cégcsoport

Jelentős fellendülést hozott a HAJDU cégcsoport néhány vállalata számára a koronavírus időszaka, miután a belső piacuk mellett hasonló mértékben nőtt a külföldi keresletük is. A Hajdusági Ipari Zrt. és az Autotechnika Ipari Zrt. több embert keres üres pozícióikra, azonban a munkavállalók létszámának felduzzasztása, valamint a megfelelő szakemberek megtalálása is problémát jelent.

Szerző(k): Kónya Ádám
09.
23.
10:53
Megtorpant az euróövezeti bővülés

Megtorpant az euróövezeti bővülés

Nem várt mértékben, öt hónapja a leglassabbra csökkent az euróövezeti gazdasági aktivitás növekedési üteme szeptemberben a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzési menedzserek körében végzett felmérésének előzetes értékelése alapján - írja az MTI.

Szerző(k): Szabó Dániel
01.
15.
09:01
KSH: úgy bővült, hogy csökkent az építőipar novemberben

KSH: úgy bővült, hogy csökkent az építőipar novemberben

Novemberben 6,8 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene. A legjelentősebb bővülést még mindig a lakóingatlanoknál mérték, de a vasútépítés és a speciális szakmunkavégzés is erős növekedést mutatott a KSH friss jelentése szerint.

Szerző(k): Szabó Dániel
01.
08.
19:06

Lelassult a cseh gazdaság

Csehországban a prágai statisztikai hivatal becslése szerint 2001 utolsó negyedében a világgazdasági lassulás miatt lassult a GDP bővülése, de a növekedés éves összevetésben nem volt kisebb 3 százaléknál a harmadik negyedévi 3,2 százalék után. Az év egészében a számítások szerint 3,5 százalékos volt a növekedés. Idén a prágai lapokban megjelent elemzői prognózisok szerint 2-2,5 százalékos gazdasági növekedés várható.

Szerző(k): NAPI
10.
30.
10:09

Lassult a litván gazdaság

A vilniuszi statisztikai hivatal előzetes adatai szerint a litván GDP a harmadik negyedévben éves összevetésben 5,1 százalékkal bővült a második negyedévi 5,7 százalék után. Az első kilenc hónapra szintén 5,1 százalékos éves növekedést mutattak, szemben a tavalyi azonos időszakban elért 3,9 százalékkal. A végleges adatokat december végén teszik közzé.

Szerző(k): Bana Péter
10.
29.
08:58

Az IMF rontotta az olasz növekedési prognózison

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint az olasz GDP jövőre a korábban feltételezett 2,0 helyett 1,4 százalék körüli mértékben bővül - írja washingtoni forrásokra hivatkozva a La Repubblica. A római kormány eredetileg 2,3 százalékot feltételezett. Az IMF úgy véli, hogy Rómának vissza kell fognia a nyugdíjkiadásokat és a vényköteles gyógyszerek támogatását. A nemzetközi pénzügyi szervezet becslése szerint idén a deficit/GDP arány 1,3 helyett 1,2 százalék lesz, míg a kormány 1,1 százalékot vár. Jövőre az IMF 0,9, a kabinet 0,5 százalékot feltételez.

Szerző(k): Bana Péter