Várhatóan nem hoz érdemi változást sem az új, sem a használt autók magyarországi piacán a külföldi rendszámok használatát szigorító kormányzati intézkedés - mondta a Napi Gazdaság Online-nak Horváth Zoltán, a Weltauto márkaigazgatója (képünkön). Hozzátette: új autóként érdemes volt magyar kereskedőtől megvenni (hazánkban ugyanis olcsóbb az új személygépkocsi, mint külföldön), majd külföldön forgalomba helyezni az autót. Ha ezek a kocsik ezentúl itt is lesznek forgalomba helyezve, csak adózás szempontjából változik a helyzet.

A magyar használtautó-piacot viszont kismértékben erősíti az, ha a jövőben nem lehet elkerülni a regisztrációs adó megfizetését a külföldről behozott autóknál. Ezek helyett a hazai állományból kell választani, hozzájárulva ezzel az értékállósághoz, ami minden jelenlegi autótulajdonos érdeke - mondta Horváth. A luxusautó-kategóriában a magyar tulajdonosok jellemzően úgy vásároltak külföldön használt autót, hogy azt nem helyezték Magyarországon forgalomba, ami viszont kiesést jelentett a hazai kereskedőknek.

A Weltautóhoz eddig a rendszámszigor miatt eddig nem hoztak be értékesítésre külföldi azonosítóval ellátott kocsit, viszont több ügyfelünk már forgalomba helyezte Magyarországon eddig külföldi rendszámmal használt autóját - fogalmazott Horváth. A szakember arra számít, hogy maradhatnak kiskapuk a rendszerben, de ha valakinek fél éven belül 3-4-szer leveszik a rendszámát egy közúti ellenőrzés során, és végig kell járnia a bírósági folyamatokat, idővel belátja, hogy nyugodtabban autózhat magyar rendszámos autóval.