A június 9-i választási aláírásgyűjtésének hajrájában készített országos reprezentatív mintán, személyes kérdezésen alapuló közvélemény-kutatást a ZRI Závecz Research Intézet.

Az RTL megbízásából készült felmérés adatai szerint

a Fidesz-KDNP európai parlamenti listájának a teljes népességen belül 28 százalékos a támogatottsága, tehát nagyjából 2,2 millió szimpatizánsa van a kormánypártoknak. Mindeközben a Tisza Párt 19 százalékon áll, azaz 1,5 millió fő támogatja Magyar Péter pártját.

A DK-MSZP-Párbeszéd listája a választókorú népesség 12 százalékára, megközelítőleg 1 millió szavazóra számíthat. A Mi Hazánk és a Momentum 4-4 százalékos táborral rendelkezik, ez körülbelül 300-300 ezer támogatót jelent. A Kétfarkú Kutyapárt, a Jobbik és az LMP 2-2 százalékot vonz (nagyjából 150-150 ezer szavazót jelent), míg a Mindenki Magyarországa Néppárt és a Második Reformkor Párt 1-1 százalékot ér el (megközelítőleg 100-100 ezer fő).

A biztos részvételt ígérő, és az EP-listák között választók körében a Fidesz-KDNP 39, a Tisza Párt 26 százalékot ér el, a DK-MSZP-Párbeszéd listája pedig 17 százalékot.

A Mi Hazánk ebben az aktív és elkötelezett választói csoportban 6 százalékon áll. A Momentum 4, míg a Kétfarkú Kutya Párt 3 százalékon áll május elején.

Az aktív bizonytalanok a választópolgárok 8 százalékát, bő 600 ezer főt tesznek ki és főképpen a negyvenes-ötvenes korosztályokban, valamint a kisvárosokban és a falvakban találhatók.

A 40 év alattiak csoportjában a Tisza Pártnak 23, a Fidesznek 22 százaléka van, míg az érettségizettek körében is lényegében azonos a két tábor nagysága: a Fidesz-KDNP 24, a Tisza 23 százalékon áll. A DK-MSZP-Párbeszéd szövetség a fővárosban és az idősek körében a legerősebb, a 12 százalékos országos átlagához képest 23, illetve 20 százalékon áll. A Fidesz a 27 százalékos átlaga feletti támogatottsággal rendelkezik az idősek és az alapfokú végzettségűek körében (37, illetve 32 százalék).  

Magyar Péter a Fidesz kezére játszik?

A Tisza Párt az önkormányzati választáson főleg az ellenzéki pártokat gyengítheti.