Az alulfinanszírozottságtól, a széttagoltságtól, a relatív orvos- és a valós szakdolgozóhiánytól szenved leginkább a magyar egészségügy – mondta a Portfóliónak Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese, és Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara főtitkára.

Az érdekképviseletek nemcsak a finanszírozás megújítását, de a kórházi rendszer átalakítását is halaszthatatlannak ítélik.

kórházak tartozása egy hónap alatt 30 milliárd forinttal nőtt, éppen ma írtunk erről. Egyre sűrűbben fordul elő, hogy ideiglenesen be kell szüntetni egy-egy kórházi osztály működését és a felfüggesztések 10-15 százaléka eszközellátási zavar miatt történik. Mindeközben Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Kórházszövetség konferenciáján jelezte: tervezik, hogy magántulajdonú szolgáltatókat vonjanak be hosszú távon a közfinanszírozott ellátásba, de erről kormánydöntés szükséges.

A shownak, de legfőképpen a betegellátásnak azonban addig is folytatódnia kell(ene). A helyzet azonban az, hogy az adósságvonat gyakorlatilag megállíthatatlanul robog, mondta Ficzere Andrea, a betegellátáshoz szükséges anyagok, eszközök, valamint szolgáltatások jelentős mértékben drágultak (30-50, de van, ami 100  százalékkal) az utóbbi hónapokban, miközben a finanszírozás évek óta nem változott. Emiatt, kevés kivételtől eltekintve, veszteséget generálnak a különböző ellátások, beavatkozások.

A kórházszövetségi elnökhelyettes szerint azonban nem a forráshiány a fő oka egy-egy kórházi osztály szüneteltetésének. Ennek hátterében alapvetően emberierőforrás-hiány áll. Mint fogalmazott: a szakdolgozóknál – egyelőre legalábbis – egyértelműen érződik a bérmunkaerő foglalkoztatásának megszűnése, erről itt írtunk bővebben.

 

A „kórházbezárás” szitokszó

Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara főtitkára arra emlékeztetett: 25 éve nem nyúltak hozzá érdemben a kórházak finanszírozási rendszeréhez, emiatt számos egészségügyi tevékenység alulfinanszírozott. Egyszerűen nem lehet megcsinálni annyiból, amennyit az állam fizet – mondta.  Emellett nagyon sokat fejlődött az orvostudomány az elmúlt negyedszázadban. Vannak olyan modern eljárások, amik egyszerűen nem jelennek meg a finanszírozásban, míg sok olyat, amiért fizetnek, már nem vagy nagyon más eszközökkel, anyagokkal végeznek az orvosok.

Az egészségügyi rendszer maga elöregedett, széttagolt, emiatt sok szempontból pazarlóan működik, mert még a rendszerváltás előtti időből örököltük, és érdemben hosszabb ideje nem nyúlt hozzá senki. Az egészségügy mindig az a darázsfészek volt, amit nem szívesen piszkál meg az éppen aktuális kormányzat.

kórházbezárás szitokszóvá vált, amit egyetlen politikai erő sem mer kimondani, pedig számos okból logikus lenne – mondta Svéd Tamás. A főtitkár szerint előremutató az lenne, ha csökkentenék az ellátóhelyek számát, centralizálnák a nagy erőforrás igényű ellátásokat, másokat pedig – például az ápolási tevékenységet – közelebb vinnék a betegekhez, és sokkal jobban megerősítenék az alapellátást.