Elfogadott az Európai Bizottság két újabb feltételt, amelyek a Magyarországnak szánt uniós források lehívásához szükségesek. Ezt Stefan de Keersmaecker jelentette be pénteken sajtótájékoztatóján.

A bizottsági szóvivő a Portfolio kérdésére azt mondta, hogy a magyar hatóságok önértékelést küldtek be az  oktatásról és képzésről, illetve a nemek közötti egyenlőségről szóló feltételről még tavaly november végén, illetve december elején, ami a felzárkóztatási program 16 szakmai feltételeinek része.

Az Európai Bizottság ennek értékelését és átvizsgálását követően az önértékeléseket elfogadta.

A lap reggel értesült róla, hogy újabb uniós források válhatnak elérhetővé, akkor még azonban a Bizottság ezt nem erősítette meg hivatalosan. A forrásokat ugyanakkor a megvalósított programok számlája ellenében utalhatják. De Keersmaecker a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Magyarországon kívül a legtöbb tagállam sem teljesítette még az összes szakmai feltételt.

Hogy pontosan mekkora összegről van szó, arról a szóvivő nem ejtett szót, azt azonban megjegyezte, hogy az intézkedéssel a tanári hivatás vonzóbbá tételéhez vonatkozó kiadások megterítésére nyúlik lehetőség. A Portfolio szerint ez nagyságrendileg 2 milliárd eurónyi összeget jelenthet.

Decemberben érkezett 300 milliárd forint uniós forrás Magyarországra

Varga Mihály pénzügyminiszter december végén a közösségi oldalán jelentette be, hogy a RePowerEU forrásaiból 779,5 millió eurót, közel 300 milliárd forintot utaltak hazánknak. A Bizottság novemberben még arra tett javaslatot az Európai Unió Tanácsának, hogy hazánk 900 millió előfinanszírozásban részesüljön a REPowerEU-alapokból.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->