Fejér és Pest vármegye csatlakozásával teljessé válik február 1-jétől az új ügyeleti rendszer országos hálózata. A rendszer bevezetésénél azért maradt a sor végére ez a két vármegye, mert számos olyan terület van, ami ellátásügyileg más vármegyéhez tartozik.

Fejérben például az enyingi járás Siófokhoz, a martonvásári járás Érdhez, a móri járás Kisbérhez fog tartozni a duol.hu összefoglalója szerint.

Az új rendszert az országos szintű bevezetés előtt egy évig tesztelték Hajdú-Bihar vármegyében.  

A legfontosabb információ az új ügyeleti rendszerben az 1830-as központi telefonszám.

Fejér vármegyében hét településen fog működni ügyeleti központ: Bicskén, Enyingen, Móron, Sárbogárdon, Velencén, Székesfehérváron és Dunaújvárosban hétköznapokon 16 és 22 óra között, hétvégén és ünnepnapokon pedig 8 és 14 óra között.

Ezen felül éjszakai orvosi ügyeletre februártól is lesz lehetőség Dunaújvárosban és Székesfehérváron, hétköznapokon 22 és 8 óra között, hétvégén és ünnepnapokon 14 és 8 óra között fogadják a betegeket.

A mentőszolgálat azt javasolja a betegeknek, hogy először hívják a központi számot, ahol szakorvosokkal lehet konzultálni, így akár már telefonon választ kaphatnak a felmerült kérdésre. Amennyiben a beszélgetés alapján kiderül, hogy súlyos a beteg problémája, akkor házhoz riasztják hozzá a mentőt vagy az ügyeleti kocsit, így nem kell a bejárással bajlódni.

Takács Péter egészségügyi államtitkár a Magyar Nemzetnek korábban úgy fogalmazott a fővárosi csatlakozással kapcsolatban, hogy még folynak a szakmai egyeztetések, mivel Budapest több szempontból is más, mint az ország többi része: sokkal több szakellátó elérhető, sokkal több sürgősségi osztály van egy négyzetkilométerre vetítve, mint bárhol az országban, tehát itt más metódust kell alkalmazni. Ennek ellenére azt tervezik, hogy még az idén bevezetik az új ügyeleti rendszert a fővárosban is.

Újabb gigatartozás, ebből nehezen másznak ki a kórházak

December végén a kórházakban több mint 62,2 milliárd forintnyi kifizetetlen számla halmozódott fel. Az adat meglepő, hiszen 90 milliárd forintot kaptak konszolidációra az intézmények. Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára azt mondta, ez az adósságmérték meglepte, nem erre számított.