Az Economx megkeresésére a MÁV-Volán csoport szakértői közölték: tavaly közel 22 ezer darab talált tárgyat adtak le a becsületes megtalálók, ebből 12 ezer vissza is került a tulajdonosához.

A talált tárgyakkal kapcsolatos eljárásnak szigorú protokollja van. Akad, amikor a bankkártya, okmány miatt könnyű a beazonosíthatóság. Készpénz esetében is ez a helyzet, amennyiben mellette olyan táska és kabát is található, amelyben személyazonosításra alkalmas dokumentum lapul.

Ám vannak olyan talált pénzek, amelyeket ugyan leadtak, ám az utas elérhetősége nem beazonosítható. A hatályos Polgári törvénykönyv alapján ezek az összegek a magyar államhoz kerülnek.

Egy teljesen új helyzet

Ám a dolgainkat nem csupán közlekedési cégek járatain, állomásain hagyjuk el, lényegében ez bárhol megtörténhet, és mi magunk is lehetünk megtalálók. Kocsis Ildikó ügyvéd több írásában is foglalkozott a témával, ezek szerint a törvény értelmében annak, aki elveszett dolgot talál, mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy azt a jogos tulajdonosa visszakaphassa.

Polgári törvénykönyv azt is kimondja, hogy a találástól számított nyolc napos határidőn belül kell a talált tárgyak átadásáról gondoskodni.

Ha kiderül, hogy ki a jogos tulajdonos, a megtaláló közvetlenül neki is kiadhatja a talált tárgyat. Például ha a talált táskában ott vannak a személyes iratok, könnyen kideríthető a személy neve és lakcíme is. Ám ha ilyen információ nincs, a találás helye szerint illetékes önkormányzat jegyzőjének adható ki a kérdéses dolog. Ez viszont újabb kérdéseket vet fel.

A jegyző nem köteles a tulajdonos keresésére

Kocsis Ildikó az Economx megkeresésére elmondta: ha az átvételre jogosult személye nem állapítható meg, a jegyző a dolgot az átadástól számított három hónapon át megőrzi. Ha ez idő alatt a jogosult nem jelentkezik, a dolgot – ha ennek tulajdonjogára az átadáskor igényt tartott – a találónak ki kell adni.

A jegyzőnek a törvényszövegből kitűnően kizárólag őrzési kötelezettsége van. Amennyiben a jogosult személye megállapítható, a jegyző rendelkezésre álló adatok alapján levélben, e-mailben, illetőleg telefonon értesíti a tulajdonost, és tájékoztatja, hogy a dolog hol vehető át.

Ha a jogosult személye nem állapítható meg, úgy a jegyző a tulajdonost nem keresi, hiszen nem magánnyomozó.

Megtarthatja a megtaláló a talált tárgyat?

Főszabály szerint a megtaláló akkor szerezheti meg a talált dolog tulajdonjogát, ha megtett mindent annak érdekében, hogy a dolgot a tulajdonos visszakaphassa; és a dolog tulajdonosa egy éven belül nem jelentkezik a dologért.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a megtaláló egy évig magánál tarthatja azt, amit talált. A dolog tulajdonára csak akkor tarthat igényt, ha a tulajdonos nincs meg. Ilyen esetben a jegyzőnek való átadáskor kell nyilatkoznia, hogy igényt tart-e a dolog tulajdonjogára. Ha igen, és a tulajdonos nem kerül elő időben, akkor a jegyző a találónak adja ki a talált tárgyat.

Ám ekkor még nem válik tulajdonossá a találó. Ahhoz le kell telnie az egy évnek anélkül, hogy a dolog elvesztője jelentkezne érte. 

Addig a találó a neki kiadott dolgot használhatja ugyan, de azt nem idegenítheti el, nem terhelheti meg és használatát másnak nem engedheti át.

Ha a találó a neki kiadott dolgot állagának sérelme nélkül használhatja, azonban azt nem idegenítheti el, nem terhelheti meg és használatát másnak nem engedheti át – emelte ki az Economxnak a szakjogász.

Ezeket hagyjuk el leggyakrabban

Például, telefontpénztárcátbankkártyát és iratokat, táskát vagy bőröndöt, könyvet, sapkát, sálat, szemüveget, esernyőt vagy ékszert.

A legértékesebb elhagyott tárgyak nagyságrendileg néhány százezer forintot értek, ezek között szerepeltek műszaki cikkek, mobiltelefon, okosóra, laptop. De találtak például elektromos rollert, kerékpárt, és maradt fenn a járatokon gitár, illetve hegedűt is – árulták el a MÁV-Volán csoport szakértői.

A BKV munkatársai az Economx megkeresésére elmondták, hogy 2023-ban 15606 csomagot felejtettek az utasok a budapesti közösségi közlekedés és a HÉV járatain.

A leggyakrabban iratokat, hátizsákot, tornazsákot, esernyőt, mobiltelefont, szemüveget és kulcsokat hagytak el, de került a talált tárgyak közé összecsukható masszázságy, sörpad, fogsor, sövényvágó, szexuális segédeszköz, festmény, babakocsi és tűzoltó készülék is.