A szakképzésért felelős Kulturális és Innovációs Minisztérium közlése szerint már az elmúlt évi teljesítményétől is függ a szakképzésben dolgozóknak, hogy milyen arányban részesülnek az átlagos 32,2 százalékos béremelésből.

Néhány hete merült fel, hogy a köznevelésben tanítókkal szemben a szakképzési oktatók nem részesülnek pedagógus-béremelésben, ám ezt nem sokkal később a kabinet cáfolta

Ugyanakkor a Népszava megjegyzi, hogy a köznevelésben dolgozók számára kormányrendelet rögzíti, hogy milyen koncepcióban kell megkapniuk a különböző besorolású pedagógusoknak a minimumösszegeket.

A szakképzésben oktatók esetében azonban ez nem történt meg, a lap megkeresésére pedig a minisztérium azt mondta: nem is fog megtörténni, mivel a szakképzésben oktatókat a Munka törvénykönyve szerint foglalkoztatják, szemben a köznevelésben tanítókkal, vagyis nincs szükség kormányrendeletre ahhoz, hogy a béremelést végrehajtsák.

A tárca hozzátette azt is, hogy mindennek a kiindulópontja a szakképzésben tavaly lezajlott oktató teljesítmény értékelése lesz.

Azt is hozzátették, hogy az állami mellett az egyházi szakképző intézmények, valamint az egyetemek oktatói is számíthatnak béremelésre.

Még 2020 júliusában vezettek be egy teljesítményértékelési rendszert a szakképzésben, amire három évente kerítenek sort. Ugyanakkor a Pedagógusok Szakszervezete a lapnak azt nyilatkozta, hogy a tavalyi értékelések során előfordult, hogy visszadobta a szakképzési centrum az eredményeket, ha elmondásuk szerint egy-egy oktató túl magas pontszámot ért el.

A PSZ szerint arra is volt példa, hogy az eltérő pontszámok ellenére ugyanakkora volt a béremelés mértéke.

Eldőlt: ennyivel nő a tanárok bére januártól

Hivatalossá vált az új bértábla, ami 2024. január 1-jével lép életbe.