Ugyan a pedagógus béremelés ténye már kormányrendeletben is megjelent, azonban szerda délelőtt az a hír röppent fel, hogy a nem esik szó benne a szakképzésben dolgozókról. A Kulturális és Innovációs Minisztérium közleménye szerint azonban ez nem marad így.

Mint a tárca írja, a tavalyi kétlépcsős bérfejlesztés után idén tovább emelkedik a szakképzésben dolgozók bére: a pedagógusok bérfejlesztéséről szóló koncepció intézkedései rájuk is kiterjednek.

Hozzátették, ugyan az operatív programokról folytatott tárgyalások során az Európai Unió elzárkózott a szakképzésben oktatók béremeléséhez való hozzájárulástól, a kormány a nemzeti költségvetésből, a pedagógusok béremelésével megegyező mértékű emelést biztosít.

A minisztérium álláspontja szerint a bérfejlesztés biztosító, hogy a szakképzésben oktató tanárok és a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatott szakemberek bére közeledjen az iparban, valamint a köznevelésben dolgozók béréhez.

Nagy a bizonytalanság a tanárbérek körül

Januártól átlagosan 32,2 százalékos illetmény emelést kapnak a tanárok, de a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a többségnek fogalma sincs, mennyi lesz a fizetése.