Többek között ezek a tervek szerepelnek abban az RTL Híradó birtokába jutott dokumentumban, amit az Országos Kórházi Főigazgatóság készített a múlt héten. A kisvárosi kórházakban csak nappal lehetne szülni, ügyeleti időben nagyobb, megyei kórházakba kellene menniük a kismamáknak.

A gyerekek viszont megkaphatnák születési helyként az anyjuk lakcímét. A városi kórházak főleg járóbeteg-ellátást, egynapos sebészetet és krónikus ellátást végeznének, a nagyobb műtéteket a megyei kórházak kapnák meg. De lennének olyan szakterületek is, amelyek még a megyei kórházakban sem mindenhol lennének elérhetőek, és országos szinten megszűnne közel 2500 aktív betegágy.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság az RTL Híradónak azt írta: ez egy munkaanyag, a benne szereplő adatokról még nem született döntést.

Azt is írták, hogy alapelvük, hogy intézményt nem szüntetnek meg, de fontosnak tartják a betegellátás minőségét. Azt írják, hogy Magyarországon a szükségesnél több aktív ágy van, viszont az elöregedő társadalom miatt egyre több krónikus ágyra van szükség, és erre a problémára megoldást kell találni.