Forradalmian új megközelítés született a RAS fehérje mutációihoz köthető rákok gyógyítására: az ELTE kutatói jól kötő kismolekulákat találtak, amelyekkel nem a sejtosztódás alapvető mechanizmusaiba avatkoznak be, hanem az egészséges állapotot állítják helyre − derül ki a Computer Trends cikkéből.

Jelenleg több mint 600 rákot okozó mutációt ismernek a kutatók, ezek közül a legjelentősebbek a RAS fehérje mutáció,

ezek az emberi tumorok 30 százalékában megtalálhatóak és hozzájuk kapcsolhatók a legnehezebben kezelhető verziók, így a tüdő, a vastagbél vagy a hasnyálmirigy.

Grolmusz Vince professzor az ELTE PIT Bioinformatikai Csoport legújabb kutatásában forradalmian új megközelítést javasolt a RAS fehérje mutációihoz köthető rákok gyógyítására. E szerint olyan molekulákra van szükség, amelyek a RAS és a GAP molekulákat egymáshoz ragasztják.

Ezeket pedig úgy lehet megtalálni, hogy a megfelelően közel elhelyezett RAS és GAP molekulák közé keresnek jó "ragasztó" kismolekulákat

− olvasható a közleményben.

A módszer hatékonyságának igazolása február 22-én jelent meg az International Journal Molecular Sciences szaklakban, s az eredmények azt mutatják, hogy a magyar metódus felveszi a versenyt az eddig talált legjobb molekulákkal.