Európai diplomaták szerint már nem elképzelhetetlen a „nukleáris opció”, miszerint elvehetik Magyarország szavazati jogát az EU-ban, ha Orbán Viktor magyar miniszterelnök továbbra is blokkolja az Ukrajnának szánt pénzügyi támogatásokat.

A Politico-nak nyilatkozó egyik tisztviselő szerint „a béke feneke alatt van” a bizalom jelenleg a magyar kormányfő és a többi uniós vezető között. 

Ha Orbán a februári csúcson valóban újra blokkolja a megállapodást, akkor a 7. cikkely felhasználása Magyarország szavazati jogának megfosztására valós lehetőséggé válhat

– jelentette ki egy uniós diplomata.

Néhány kelet-közép-európai ország azonban továbbra is attól tart, hogy a 7. cikkelyre való hivatkozással a jövőben ők is hasonló vizsgálatokkal szembesülhetnek jogállamisági kérdésekben.

Franciaország a 7. cikkellyel való fenyegetés helyett inkább a bizalom újraépítésével próbálkozna, több francia diplomata arról beszélt, hogy az elmúlt hetekben az uniós nagyhatalom tisztviselői diszkréten Budapestre látogattak a kapcsolatok javítása érdekében. 

Orbán Viktor decemberben egyedüliként blokkolta az EU Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatását, amely létfontosságú lenne a háborúban álló országnak, hogy kitartson a fronton. A Pentagon kedden azt közölte, hogy az ukrán frontkatonáknak kifogyna a lőszere az Egyesült Államok folyamatos támogatása nélkül.

Orbán túszul ejtette Kijev túlélését, sakkban tartja az uniót

A nyugati sajtó szerint a magyar miniszterelnök vétója jelentős csapást mért Ukrajnára és támogatóira. Arról azonban elismeréssel írnak, hogy a csatlakozási tárgyalások megkezdését nem akadályozta meg.