Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről nyújtott be határozati javaslatot Kocsis Máté és Simicskó István, a szerdai parlamenti vitán Orbán Viktor ismertette a kormány álláspontját.

A miniszterelnök azzal kezdte felszólalását, hogy fontosnak tartja az Ukrajna uniós csatlakozásáról szóló érdemi vitát a parlamentben, mivel a következő napokban az Európai Tanácsban ezt a kérdést fogják tárgyalni. Az ukrán uniós csatlakozást sorskérdésnek nevezte, mivel nem csak Magyarország, hanem az Európai Unió jövőjét is befolyásolja.

Orbán szerint az EU leplezetlenül részrehajló Ukrajnával szemben, mivel Ukrajna tavaly nyújtotta be csatlakozási kérelmét, négy hónap után pedig már tagjelölti státuszt kapott, az 1973-as első bővítés óta eközben általában a kérelem benyújtása és a tagjelölti státusz között több mint három év telt el.

A kormány álláspontja – bár ez a vita még meggyőzhet minket az ellenkezőjéről –, az, hogy Ukrajna gyors felvétele az Európai Unióba beláthatatlan következményekkel járna. Gyorsítópályán történő csatlakozásuk nem szolgálja sem Magyarország, sem az Európai Unió érdekeit

– jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán szerint Ukrajna jelenleg olyan messze van az uniós tagságtól, mint Makó Jeruzsálemtől, a csatlakozásról való tárgyaláshoz szükséges egyetlen bizottsági feltétel sem teljesül. A teljesített pontok esetében is nemzetközi elemzések állítják azt, hogy valójában visszalépések történtek. Brüsszel így olyanra akar igent mondatni, amiről nem tudjuk, hogy mit is jelent ránk nézve.

Mindenki Orbán Viktornak udvarol

Az egész Európai Unió létét, nemcsak egy vezető bukását kockáztatja Magyarország vétója – figyelmeztetett Ukrajna miniszterelnök-helyettese a csütörtökön kezdődő uniós csúcstalálkozó előtt, ahol szerinte Orbán Viktor kettős csapást mérhet az országára. Bővebben --->