Az újraélesztés nemzetközi napján küldött közleményükben azt írták: mindez a 2144 utcai, megkezdett újraélesztésből több mint 30 százalékos sikerarányt (az előző évihez képest is mérhető növekedést) jelent, ami nemzetközi összehasonlításban is magas értéknek számít. Kiemelték: az életmentés sikerének legfontosabb feltétele a gyorsan megkezdett mellkaskompresszió, valamint a defibrillátor lehető leghamarabb történő alkalmazása.

Az újraélesztés módszerét a mentők rendszeres „Hősképzésein" bárki elsajátíthatja – tették hozzá. A mentők köszönetet mondanak azoknak az elsősegélynyújtóknak, akik a legnehezebb helyzetekben is mertek és tudtak cselekedni – olvasható a közleményben.

Az adatok szerint hazánkban évente közel 26 000 ember hal meg hirtelen szívmegállásban. Ez naponta 60-70 embert jelent, azaz minden 25. percben meghal valaki, akit nem sikerül újraéleszteni – írta korábban az Országos Mentőszolgálat Alapítvány. A betegek 20-30 százaléka nyilvános helyen lesz rosszul, újraélesztésükre pedig az első öt percben van a legnagyobb esély – tették hozzá.

Szív City applikáció

2017. október 16-án, az Újraélesztés Nemzetközi Napján különleges életmentő applikáció indult Magyarországon. A Szív City lényege, hogy bárki, aki kedvet, késztetést érez arra, hogy vészhelyzetben életet mentsen, egy applikáció segítségével riasztást kaphat mobiltelefonjára, ha a közelében közterületi újraélesztésre van szükség.

Az applikáció az elsősegélynyújtót gyorsan a helyszínre navigálja, így pillanatokon belül elkezdheti az újraélesztést, a mentő megérkezéséig is esélyt adhat a betegnek a túlélésre.

Az applikáció összeköttetésben áll a mentők irányítórendszerével, vagyis az oda beérkező segélyhívás alapján a mentésirányító nem csak mentőautót indít a helyszínre, hanem egy gombnyomással riasztja a legközelebbi Szív City elsősegélynyújtókat is.

Hősképzés

Az egész országra kiterjedő Hősképzést 2018 januárjától indította el az Országos Mentőszolgálat. Az életmentéshez kedvet és bátorságot érző laikusok minden hónapban ingyenes újraélesztés oktatáson, gyakorláson vehetnek részt az OMSZ megyeszékhelyi mentőállomásain.

A hazai defibrillátor piacon számos készülék elérhető. A termékek összehasonlításakor több szempontot kell figyelembe vennünk. A defibrillátor vásárlása hosszabb időre szól, ezért az ezen idő alatt felmerülő költségeket is meg kell vizsgálnunk, ha a megfelelő készüléket szeretnénk megvásárolni.

Ne féljünk használni!

Természetesen a gyártók egymással versenyezve próbálják a lehető leginkább eladható készüléket piacra hozni. Nehéz tehát a választás, de nézzük meg a főbb kritériumokat!

Mely szempontokat vegyük figyelembe defibrillátor vásárlás előtt?

A termék ára mellett mindenképpen legyen hozzá

  • hordtáska,
  • jótállás,
  • és fel kell készülni a készülék éves felülvizsgálatáta.

Nem elegendő tehát csak az eladási árral kalkulálni, hanem a berendezés folyamatos fenntartásról is gondoskodunk kell, hiszen csak a megfelelően karbantartott készülékkel tudunk egy esetleges újraélesztésben segíteni.

Az Economx megnézte, hogy a piacon milyen kínálat van és kiderült, hogy a legolcsóbb százezres tételtől mindenféle árkategóriában találhatunk újraélesztő gépet, a költség , mert lehet automata és félautomata. Miután azt is tudni kell hogyan tároljuk a gépet, így semmiképpen ne induljunk egyedül vásárolni, szakember tud abban segítséget adni, hogy például egy munkahelyre milyen teljesítményűt vásároljunk. Nem mindegy, hogy hány ember dolgozik adott helyen, milyen az átlagéletkoruk, mennyire stresszes a munkájuk.