Magyar Pétert a szerdai tanúkihallgatására ügyvédjén kívül egy kisportolt, feltűnően termetes testőr is elkísérte.

A testőrömnek nincs fegyvere. Ám elmondható, hogy profi kiképzés kapott, mégpedig a rendőrség különleges egységénél

– mondta a Blikk megkeresésére a Diákhitel Központ volt vezetője, aki szerint testőrének immár nincs köze a fegyveres testülethez, egy privát biztonsági cég által felajánlott profi személyvédelmi szakemberről van szó.

A lap megkeresett egy személyvédelemmel foglalkozó vezető szakembert is, aki szerint ahhoz, hogy a spontán akciókat, provokátorokat visszatartsák, elegendő egy-két jól kiképzett testőr is.

„Egész biztos, hogy azok az emberek, akik ott szolgáltak, komoly közelharc-, önvédelmi és fegyverhasználati ismeretekkel rendelkeznek. Akik ilyen jellegű személyvédelmi feladatokat látnak el, azoknak mindig mérlegelniük kell a fenyegetettség mértékét és formáját. Nem feltétlenül kell a védett személy mozgását, programjait korlátozni, ám a helyzetet értékelve dönthetnek úgy, hogy a szükséges testőrök létszámát megemelik” – választolta Iványi Gábor, a Security Expert kft tulajdonosa arra a kérdésre, hogy fegyver nélkül is eredményesek lehetnek-e a testőrök, illetve hogy mit jelenthet a rendőrség különleges egységénél szerzett tapasztalat.

Mindeközben Hadházy Ákos független képviselő Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult a következő kérdésekkel Magyar Péter elmúlt időszakban tett kijelentései kapcsán:

  • Érintett az ügyben állami szerv?
  • Amennyiben az ügyben állami szerv is érintett: Melyik szerv/szervek? Mióta folyik a nyomozás?
  • Mi a gyanú? Van-e gyanúsítottja az ügynek?
  • Milyen személyi kört (vállalkozói, megrendelői, közvetítői, politikai) érint az ügy?

A legfőbb ügyész válaszában arról tájékoztatott, hogy az ügyben a nyomozást a Fővárosi Nyomozó Ügyészség rendelte el február 21-én. A nyomozás elrendeléséhez szükséges gyanú Magyar Péter február 16-án és 17-én közzétett Facebook-posztjai miatt, magánszemély feljelentése alapján volt megállapítható.

Az ügyben jelenleg sem konkrét személy, sem állami szerv érintettsége nem merült fel. A nyomozás során megállapított gyanú közlésére még nem került sor

– írta Polt Péter.