A kedvezőtlen makrogazdasági környezet ellenére a magyarországi  magánegészségügyi társaságok stabil bővülést tudtak felmutatni, igaz a növekedés üteme tovább lassult – írja a Portfolio. 

Az árbevétel tekintetében földcsuszamlásszerű változások nem történtek 2023-ban. Feltehetően volt viszont egy helycsere az élen: a TritonLife akkorát nőtt  az árbevétele 35 milliárd forint lett, hogy nagy valószínűséggel megelőzte az évek óta első helyen álló Medicovert. Utóbbi magánszolgáltató egyelőre nem adta le május 31-ig a beszámolóját. És az Affidea számai sem elérhetők. 

A lap becslései szerint a 30 legnagyobb magánegészségügyi szolgáltató cég 170 milliárd forintos érbevételt ért el 2023-ban. Négy év alatt tehát 2,5-szeresre nőtt a legnagyobb privát cégek piaca.

Árbevétel szintek alapján egyébként a mezőny kezd szétszakadni: az első három szolgáltató a TritonLife, a Medicover és a Budai Egészségközpont stabil növekedést képes felmutatni és biztosították maguknak az elsőséget. A 4. és 5. helyen lévő cégek a Doktor24 és az Affidea láthatóan elakadtak a sztorijukban. 

Ugyanígy a lista középmezőnye is kezd szétszakadni: az organikus módon látványosan növekvő Swiss Medical vezeti ezt a csoportot és ide sorolhatóak a még 3-4 milliárd forintos árbevételt elérő szolgáltatók. Ettől a körtől kezd leszakadni az Emineo, amely egyike volt azoknak a cégeknek tavaly, amelyek  árbevételcsökkenést szenvedtek el.

Újdonság, hogy a listára felkerült három egyetemi klinika - a szegedi, a debreceni és a budapesti Semmelweis Egyetem - magánegészségügyi vállalkozása is. Jól látható ugyanis, hogy ezek a vállalkozások szintén méretes keresletet elégítenek ki és egyre erősebb versenytársai a klasszikus értelemben vett magánszolgáltatóknak.