A rendszerváltás előtt létezett Iparcikk Kölcsönző és Szolgáltató Vállalatra sokan emlékezhetnek még olvasóink közül. Ennek az egykori cégnek a rövidített neve nemes egyszerűséggel egy nagy X betű volt, és abból a célból jött létre, hogy a többnyire amúgy is fizetésképtelen lakosság a hiánygazdaságban nehezen megszerezhető földi hívságokat, például videólejátszót, szőnyegtisztító gépet, kerékpárt, nyaranta pedig kempingfelszerelést, csónakot vehessen onnan bérbe.

Most azonban úgy tűnik, hogy a korlátlan piacgazdaság idején is van létjogosultságuk a kölcsönzőknek, hiszen léteznek olyan gépek, eszközök – például kárpittisztító gép, bontókalapács, ágaprító, miegymás – amelyekre alkalomadtán szükségünk lehet.

Ám ezeket évente jó esetben is csupán egyszer-kétszer használja az ember, cserébe viszont igencsak drágák, tehát nemigen éri meg beruházni, csak azért, hogy aztán a kamrában, garázsban porosodjanak, és kihasználatlanul veszítsenek értékükből.

Ne sokat költsön, vegyen inkább kölcsön

Így hangzott az egykori állami kölcsönző vállalat szlogenje, és ezen a játékos üzeneten ma is érdemes elgondolkodni. 

Az internetet fellapozva rengeteg gépkölcsönzőt talál a kutakodó, ezek elsősorban építőipari és kerti gépeket, utánfutókat, barkácsgépeket, létrákat, állványokat, kerékpárszállító alkalmatosságokat adnak bérbe. 

  • Egy betonkeverő gépet egy napra 5-6 ezer forintért lehet bérelni, míg a bolti ára 80-100 ezer forint.
  • A boltban 200 ezer forintnál drágábban megvásárolható szőnyeg- és kárpittisztító napi kölcsönzése körülbelül 6 ezer forint.
  • Elektromos láncfűrészt egy napra általában 5 ezer forint körüli áron lehet bérelni, a megvásárlására viszont 40 ezer forintot kellene költeni.

A számok tehát valóban magukért beszélnek: minek sokat költeni, ha a dolgokat kölcsön is lehet venni. 

A Dolgok könyvtára

A gépkölcsönzés tehát mindennapos, de a kölcsönzés egészen új filozófiáját hozta Magyarországra a közelmúltban a Goethe Intézet könyvtára, amelyben a könyves profil kiegészítéseként megnyílt a „Dolgok könyvtára”, ahol nem irodalmat, hanem használati tárgyakat lehet kölcsönözni, mégpedig az intézet tájékoztatása szerint azért, hogy azokat ne kelljen feleslegesen megvenni.

Vagyis a tárgyak alkalmi kölcsönzése nemcsak a spórolásról, de a pazarlás elkerüléséről és a Föld fenntarthatóságról is szól.

A Dolgok könyvtárában egészen különös holmik vannak. Bérelhető például túrabot, projektor, lamináló gép, mikroszkóp, teleszkóp, stb. Mindezek a könyvtári olvasójeggyel 21 napra kölcsönözhetőek, az intézet különdíjat nem számít fel értük, de egyidejűleg csak egyetlen tárgyat lehet hazavinni.

A kezdeményezés egyszerre pénztárca- és környezetbarát, miközben arra is alkalmas, hogy az internetes világban egyre inkább háttérbe szoruló könyvtárakat új élettel töltse meg.

A dolgok könyvtára egyébiránt a világban sok országban létező intézmény, amelyeket hagyományos könyvtárak, nonprofit szervezetek vagy önkéntesek működtetnek. Magyarországon most jelent meg, nálunk mindeddig nem volt hagyománya.