Az első alkalommal megrendezett Inota Fesztivál azzal a céllal egyesíti a három fél, vagyis a VEB 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, az NVC elektronikus zenei rendezvényszervező kollektíva és a Centrum Production elképzeléseit, hogy kőbe vésett művészeti ágakon túlnyúló, a stílusdobozokból kitekintő programjával egy minden érzékre ható élménnyel gyarapítsa az ide érkezőket, növelve a Veszprém-Bakony-Balaton régió vonzerejét, nem utolsósorban pedig új, előremutató árnyalatot fessen a hazai fesztiválpalettára.

Inota fesztivál
Inota Fesztivál
Kép: MTI Fotó

A nyár utolsó hétvégéjén az Inotai hőerőműben az ipari örökség és a kortárs kreativitás találkozik több mint 200 ezer négyzetméteren. A fesztivál mind a négy napján nagyszabású radiations fényművészeti kiállítás látható. Vasárnap a kortárs színház- és táncelőadások, valamint családbarát programok várják az érdeklődőket, amelyek a gyerekeknek kreatív műhelyfoglalkozásokat, felnőtteknek pedig Nyáry Krisztián előadását ígéri.

A fesztivál sokszínű  programja kivételes érdeklődést váltott ki: a szervezők legenyhébb becslése alapján is 15 000 embert várnak erre a hosszúhétvégére, akiknek nagyjából a hetede külföldről érkezik. Az átfogó audiovizuális élmény megvalósulásáért közel 500 fényforrás, 400 szervezésben segítő dolgozó, 160 önkéntes, sok millió lumen fényerejű lámpapark és többszázezer watt teljesítményű hangtechnika gondoskodik négy napon keresztül.

Inota Fesztivál
Inota Fesztivál
Kép: MTI Fotó