Idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) állhat a dobogó legfelső fokára a HVG összesített felsőoktatási rangsorában.

A lista második helyén a Szegedi Tudományegyetemet a tavaly még harmadik helyen szereplő Budapesti Műszaki Egyetem váltotta, amit a harmadik helyen – a tavaly még negyedik – Debreceni Egyetem követ.

Ugyanakkor kicsúszott a top 10-ből a Pannon Egyetem, amelynek helyét a Magyar Agrár- és Államtudományi Egyetem vette át.

A frissen megjelent kiadványban többek között az első helyes jelentkezők száma, a felvett hallgatók pontátlaga, a nyelvvizsgával felvettek aránya, a középiskolai versenyeken szerzett helyezések száma alapján rangsorolták a hazai felsőoktatási intézményeket, valamint ugyanúgy számított az oktatói kiválóság és a publikációk aránya.

Az idei listában összesen 25 magyar felsőoktatási intézményt rangsoroltak: speciális jellegüknél fogva a művészeti képzést nyújtó egyetemeket ezúttal nem vizsgálták.

A top 10-es lista így alakul 2024-ben:

  1. Eötvös Loránd Tudományegyetem
  2. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
  3. Debreceni Egyetem
  4. Semmelweis Egyetem
  5. Szegedi Tudományegyetem
  6. Pázmány Péter Katolikus Egyetem
  7. Károli Gáspár Református Egyetem
  8. Pécsi Tudományegyetem
  9. Budapesti Corvinus Egyetem
  10. Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

Erasmus+ és Horizont Európa: lejárt a határidő

A BME már több mint 11 millió euró támogatást kapott a Horizont Európa program keretében, mivel nem modellváltó egyetem, ezért továbbra is részt vehet a keretprogramokban. Navracsics Tibor korábban azt mondta, november 23-ig meg akarnak állapodni az EU-val a Horizont és az Erasmus programokról, egyelőre erről semmi hír. Bővebben --->