Hszi Csin-ping kínai elnök május elején egy európai körút részeként Magyarországra látogathat.

A kínai államfő május 5-én érkezik Franciaországba két napra, majd Belgrádba látogat, amit Alekszandar Vucsics szerb elnök február végén jelentett be. A Szabad Európa két, egymástól független forrásból is úgy értesült, hogy Belgrád után érkezik Budapestre a kínai elnök.

A február 16-i Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre válaszolva úgy reagált Vang Hsziahong államtanácsos és közbiztonsági miniszter budapesti látogatására, hogy „örülünk, ha jön a kínai elnök, és bízunk benne, hogy ez is ennek előkészítése volt".

Hszi Csin-ping legutóbb 2009 októberében tett hivatalos látogatást Magyarországon még alelnökként.

A kínai elnök Orbán Viktorral legutóbb tavaly októberben, Pekingben találkozott az Egy övezet, egy út kezdeményezés harmadik nemzetközi fórumán. Hszi Csin-ping a találkozón emlékeztetett rá, hogy 2024-ben lesz a 75. évfordulója Kína és Magyarország diplomáciai kapcsolatfelvételének, amely kapcsán új szintre lehetne emelni a kínai–magyar együttműködést.

 

Még egy ötlete maradt Kínának az összeomlás elkerülésére

Hszi Csin-ping kormánya számára egyre sürgetőbb, hogy felrázódjon a kínai gazdaság, továbbá, hogy megálljt parancsoljanak a tőzsdei hullámvölgyeknek.