Kína két héten belül csökkenteni kívánja a bankok kötelező tartalékrátáját, és további ösztönző intézkedéseket helyez kilátásba.

A kötelező tartalékráta (RRR) azt határozza meg, hogy a bankoknak mekkora készpénzmennyiséget kell tartalékban tartaniuk. Ezt február 5-től 0,5 százalékponttal lesz kevesebb, hogy mintegy 139 milliárd dollárnyi hosszútávú likviditást biztosítsanak a piac számára. A változást a Kínai Népbank (PBOC) elnöke jelentette be – írja a Bloomberg.

Az efféle változásokat általában a jegybank jelenti be először, ezt megelőzően pedig a kínai kabinet is utalt eféle szándékára, azonban a részvények hatalmas zuhanása, valamint a nyugtalanító gazdasági adatok miatt a hatóságok kényszerhelyzetbe kerültek.

Shen Meng, a pekingi székhelyű Chanson & Co ügyvezető igazgatója szerint az RRR-csökkentés előzetes bejelentése arra utal, hogy nincs más hatékony eszköze a piaci volatilitások megfékezésének.

A bejelentés hatására a Hang Seng China Enterprises mutatója tovább növelte nyereségét, 2022 novembere óta pedig a legnagyobb kétnapos emelkedést könyvelhette el. Enyhén csökkent a 10 éves kínai államkötvények hozama, ám utána 2,51 százalékra emelkedett. Az offshore jüan pedig az állami bankok dolláreladásai közben eltörölte korábbi veszteségeit.

Több elemző is úgy véli, hogy ezzel a lépéssel a kínai holdújév előtt akarja a kormány finomítani a likviditást, ugyanakkor szélesebb körben ennél korlátozottabb lehet a gazdasági hatás.

Mások szerint a lépést néhány befektető arra használhatja majd, hogy kiszálljon, ha ilyen rövid távú piaci fellendülés következik be. Feltéve, ha nem szól bele a politika még inkább az olyan strukturális problémák kezelésébe, mint az ingatlanpiac.

Az ingadozó jüannal kapcsolatos aggodalmak és bizonytalanság a Federal Reserve kamatcsökkentési terveivel kapcsolatban is félelmet váltott ki, ez pedig a Népbank mozgásterét is csökkenti a lazítási pályán, ugyanakkor a pénzintézet elnöke, Pan Gongsheng szerint jelei vannak a közelgő fordulatnak.

A világ két legnagyobb gazdasága közötti eltérő politikák szűkülése „kitágítja a teret Kína monetáris politikai műveletei számára” – mondta, hozzátéve, hogy az ország pénzügyi kockázatai kezelhetőek.

Hatalmas mentőcsomaggal állítaná meg Kína az összeomlást

A kínai vezetés a hírek szerint hatalmas mentőcsomagot állít össze, amivel megfordítanák az ország tőzsdéinek zuhanását. Csakhogy ez is kevés lehet a hangulat javítására.