A kormányzat a legfrissebb, tegnap éjszaka megjelent Magyar Közlönyben módosította az extraprofitadókról szóló rendeletét. Ezentúl

a gyógyszergyártó a 2024. adóévre vonatkozóan gyógyszergyártói extraprofitadó és gyógyszergyártói különadó megállapítására, bevallására és megfizetésére is kötelezett.

Mindenesetre amikor tavaly nyáron szóba került a kormányzat részéről a gyógyszeripari extraprofitadó bevezetése, akkor kénytelenek voltak visszakozni. Az Indexnek akkor a Richter egyértelműen pozitívumként értékelte a kormányzat arra irányuló törekvését, hogy a valós K+F és beruházási tevékenységet folytató cégek részben mentesüljenek a külön és extra adófizetési kötelezettség alól.

A Richter számára a 40 százalékos különadó befizetése nagyságrendekkel kisebb terhet jelent, mint az extraprofitadóból adódó befizetési kötelezettség. A Richter várhatóan tud élni a 40 százalékos adó mérséklésére vonatkozó, 50 százalékos csökkentési lehetőséggel

– közölte az Indexszel a vállalat.

Nyolc milliárd forintot fog fizetni a Richter

A Richter Gedeon Nyrt. az Economxnak elismerte, hogy egyeztetések zajlottak a tárca és és a gyógyszeripari szereplők között az extraprofitadóról, ami szerintük tompítani tudja a globális minimumadó hatásait. 

A gyógyszeripari vállalat a részletekbe is belement, ismertették, hogy a gyógyszeripari extraprofitadó alapja a gyógyszerszerkészítmény és a gyógyszer alapanyag gyártásából származó, helyi adókról szóló törvény szerinti adóalap, mely a módosított adóalap miatt már beszámít a globális minimumadóba, míg a gyógyszeripari különadó a gyógyszerszerkészítmény és a gyógyszer alapanyag gyártásából származó, helyi adókról szóló törvény szerinti éves nettó árbevételre kerül kivetésre.

A gyógyszergyártó a 2024. adóévi gyógyszergyártói különadó és extraprofitadó kötelezettsége a rendeletben foglaltak szerint a tárgyi eszköz beszerzések és K+F értékének összegével csökkenthető legfeljebb az adó összegének 50 százalékéig. A gyógyszergyártó által az adóévre fizetendő gyógyszergyártói különadót, legfeljebb annak összegéig, csökkenti a gyógyszergyártót gyógyszergyártói extraprofitadó címén az adóévre terhelő összeg.

A rendelet alapján a Richter Nyrt. 2024-ben várhatóan nagyágrendileg 8 milliárd forint extraprofitadót fog fizetni, mely a módosított adóalap miatt már beszámít a globális minimumadóba, így a globális minimumadóhoz kapcsolódó feltöltési kötelezettségen felül további terhet nem fog jelenteni. Az adó várhatóan nyereségadóként kerül elszámolásra - közölték az Economx-szal a gyógyszeripari vállalat.

PM: az extraprofitadó válasz a globális minimumadóra

Bár tavaly nyáron még a szektor ígéretet kapott arra, hogy

az eddig határozatlan ideig tartó, a gyógyszeriparban terhelő adót idén kivezetik,

de végül nem ez történt. Ugyanakkor nem az extraprofitadó bevezetése jelentheti a legrosszabb forgatókönyvet a gyógyszeripar számára. 

A Pénzügyminisztérium - megkésett - közlése szerint ugyanis a kormány célja, hogy segítséget nyújtson a magyarországi gyógyszergyártóknak, hogy a globális minimumadó a lehető legkisebb terhet jelentse számukra. S mint írták, a megjelent rendeletmódosítás a gyógyszergyártók kezdeményezésére, a kormány és a gyártók közötti egyeztetéseket követően valósult meg.

A tárca az MTI-vel azt is közölte, hogy az elmúlt évben a kormány eredményes tárgyalásokat folytatott annak érdekében, hogy a 2024-től bevezetett globális minimumadó ne rontsa a magyar vállalkozások versenyképességét. Tájékoztatásuk szerint sikerült elérni, hogy a nemzetközi szabályozás több adótípust is (például a helyi iparűzési adót) beszámítson a globális minimumadóba, ezzel a magyar cégek elkerülik adóterheik indokolatlan növelését. Most ezt a kört egészíti ki a kormány a gyógyszergyártók által fizetett extraprofitadó átalakításával, amely így beszámítható lesz a globális minimumadóba.

A megoldással a költségvetés nem veszít bevételt, és a magyar gyógyszergyárak terhei sem növekszenek

- fogalmazott a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium.

A kormány továbbra is elkötelezett amellett, hogy megvédje a magyar gazdaság versenyképességét és támogassa a gyógyszeripari beruházásokat - hangsúlyozza a tárca.

A Rezsivédelmi Alapba megy a bevétel

Egyébként a legfrissebb rendeletben Orbán Viktor megállapította, hogy a gyógyszergyártói különadó mértéke 2024. január 1. napjától az adóalap

  • 50 milliárd forintot meg nem haladó része után 0,5 százalék,
  • 50 milliárd forintot meghaladó, de 150 milliárd forintot meg nem haladó része után 1,5 százalék,
  • 150 milliárd forintot meghaladó része után 4 százalék.

Mindezt azzal a kikötéssel, hogy a gyógyszergyártó által az adóévre fizetendő gyógyszergyártói különadót – legfeljebb annak összegéig – csökkenti a gyógyszergyártót gyógyszergyártói extraprofitadó címén az adóévre terhelő összeg.

Az extraprofitadó mértéke 2024. január 1. napjától az adóalap

  • 50 milliárd forintot meg nem haladó része után 0,5 százalék,
  • 50 milliárd forintot meghaladó, de 150 milliárd forintot meg nem haladó része után 4 százalék,
  • 150 milliárd forintot meghaladó része után 7 százalék.

Ugyanakkor az extraprofitadó visszamenőleges hatályú is; 2023-ra vonatkozóan három sávot vezettek be a fenti összegek mentén, ugyanakkor magasabb százaléklábakkal: az adóalap 1, 8 és 14 százalékát kell megfizetnie a gyógyszergyáróknak. 

A gyógyszergyártói extraprofitadóból és gyógyszergyártói különadóból származó bevétel a központi költségvetés Rezsivédelmi Alapjának bevétele

- zárja Orbán Viktor a rendeletét, amely a kihirdetését követő napon hatályba is lép.