A kutatásban 472 beteg vett részt, akik átlagosan 53 évesek voltak, 58-42 arányban nők és férfiak. A betegek főként reumatológiai, valamint neurológiai és szívérrendszeri problémákkal küzdöttek, sokaknak pedig párhuzamosan több ilyen jellegű betegségük is volt – írja a thermálonline.

A vizsgálatot és kezeléseket mindenkinél ugyanabban a gyógyfürdőben végezték, ahol a fürdőkúra három hétig tartott.

  • A páciensek minden nap kétszer vettek részt gyógyvizes medencefürdőn,
  • az első héten mindegyik alkalom 20 percig tartott,
  • a folytatásban ezt 30 percre növelték.

Nagy figyelmet fordítottak arra, hogy elkerüljék az olyan nem kívánt mellékhatásokat, amit a „túlfürdés” okozhat, emellett az egyéni igényekhez szabottan elektroterápiát, masszázst, ultrahangos kezelést és vízi tornát is alkalmaztak a pácienseknél.

A betegeket megvizsgálták a kezelés előtt, közben, valamint a teljes kezelési időszak végén is. Közöttük egyébként az ízületi gyulladás volt a leggyakoribb egészségügyi probléma.

A fürdőkúra befejeztével több mint 80 százalékuknál egyértelmű és jelentős fájdalomcsökkenést tapasztaltak. A legnagyobb mértékű fájdalomcsökkenés a csípő- és térdízületi porckopásban szenvedők esetében volt az induló helyzethez képest. Az eredmények terén nem találtak különbséget a férfiak és nők között.

A kutatás során a betegek szív- és érrendszeri funkcióit is vizsgálták. Ezek alapján kiderült, hogy a kúra befejezésekor a betegek légzésszáma emelkedett, míg a vérnyomásuk szignifikánsan csökkent, magyarán előnyére változott.

Hatalmas veszélynek van kitéve, aki többféle gyógyszert szed

Egy kutatás adatai szerint több mint 50 százalékos az úgynevezett interakciós kockázat azoknál, akik sokféle gyógyszert szednek, ezért a Magyar Gyógyszerészi Kamara egy protokollt dolgozott ki a patikák számára. A jövőben akár az EESZT-n keresztül is kaphat a gyógyszerész figyelmeztetést, ha a beteg gyógyszerelése aggályos. Bővebben >>>