Igazságosabb lesz a számlázás Szlovákiában a nagyfogyasztású, a sarki vagy szélső lakásokban élők számára is. Ez utóbbiak azok, akik önkéntelenül is kifűtik a szomszédos lakásokat. A 2022/2023-as fűtési szezonban ugyanis az emberek ötvenöt százaléka takarékoskodott a víz- és nyolcvannégy a villanyfogyasztással, több mint felük pedig kevesebbet fűtött, hogy ki tudja fizetni az rezsit – derült ki a Resideo társaság felméréséből.

Az új módi lényege, hogy véget ér az a helyzet, amikor a fűtetlen lakások fűtésszámláját a többi lakó fizeti ki.

Nagyjából 1,5 millió ember távfűtéssel, központi hőforrással vagy saját kazánnal biztosítja magának a téli meleget a lakásokban. Habár az új számlázási rendszer idén januárban lépett életbe, a lakástulajdonosok majd csak tavasszal szembesülnek a fűtésdíjakkal, amikor megkapják az éves elszámolást.

Néhol már tájékoztatták a háztartásokat 

Egyes lakáskezelő társaságok már kiszámolták az új „képlet” szerinti távhődíjakat, és felkészítették a háztartásokat a magasabb fűtésszámlára. Ahol viszont ezt nem tették meg, ott mellbe rúgásként érheti a lakókat a magasabb számla 2024 tavaszán.

Sokkal igazságosabb lesz ez a rendszer, hiszen eddig a mért fogyasztást egyenlő arányban szétosztották. Ugyanannyit fizetett az is, aki takarékoskodott a fűtéssel, és az is, aki télen trópusokat varázsolt az otthonába. A lakók nem voltak motiválva a spórolásra – írja a Ma7.sk.