Az első három hónapban a megelőző év azonos időszakához képest 5,4 százalékkal több földgáz és 4,4 százalékkal több áram fogyott Magyarországon. A felhasznált mennyiségek azonban még mindig jelentősen elmaradnak a nemzetközi energiaválság előtti szintektől – írja közleményében az Energiaügyi Minisztérium.

Az eddigi, idei téli fűtési szezon számokban:

  • a szezon első felében 156 millió köbméterrel több gázt használtunk fel, mint egy évvel korábban;
  • a hőmérsékleti hatásoktól inkább függő lakossági felhasználás 11,5 százalékkal nőtt;
  • a gazdaság gázfogyasztása a tavalyival nagyjából megegyező mértékű, 1,1 százalékkal volt magasabb;
  • a Központi Statisztikai Hivatal MVM Csoport adatszolgáltatásán alapuló összegzése szerint a villamos energia felhasználásában 4,4 százalékos emelkedés mutatható ki.

A tárca szerint a kismértékű növekedés jórészt az alacsony bázisra vezethető vissza. Az előző fűtési szezonban sokat spóroltunk a két legfontosabb energiahordozóból.földgázfogyasztás 2022 október közepétől 2023 április közepéig negyedével volt alacsonyabb, mint egy esztendővel előtte. A felhasznált villamos energia mennyisége a tavalyelőtti fűtési szezonról a tavalyira 7,5 százalékkal csökkent.

Egész éves összevetésben tovább mérséklődött a Magyarországon felhasznált földgáz és villamos energia mennyisége 2023-ban. Gázból mindössze 8,5 milliárd köbméter fogyott tavaly, 2,5 milliárd köbméterrel, 23 százalékkal kevesebb, mint 2021-ben.

A villamosenergia-felhasználás több mint 2,1 terawattórával, 4,5 százalékkal volt alacsonyabb a megelőző évinél. A földgázfogyasztás alakulását az uniós módszertan szerint az elmúlt öt év átlagához mérve is az elvárt mértéket felülmúló, 17,4 százalékos csökkenés adódik.

A hazai gáztárolók töltöttsége csak a napokban csökkent 80 százalék alá.