Egy országot rázott meg a napokban a 27 éves kerékpáros férfi halála, akit egy extrém gyorshajtó gázolt halálra szombat hajnalban az Árpád hídon.

rendőrség adatai alapján július 1-jén 0 óra 45 perc körül a vétkes sofőr olyan erővel ütötte el a szalagkorláttal leválasztott kerékpársávban szabályosan haladó kerékpárost a hídon a Pestről Óbudára menő oldalon, hogy a biciklis életét már nem tudták megmenteni. A kettős végtagvesztést és súlyos belső sérüléseket elszenvedett áldozat végül a kórházban belehalt sérüléseibe.

Három autó spontán versenye okozhatta a tragédiát

A Budapesti Rendőr-főkapitányság most sajtótájékoztató keretein belül ismertette az Árpád hídon történt tragikus baleset körülményeit. Többek között kiderült, hogy szombat hajnalban három autó spontán kialakult versenye okozta a huszonéves kerékpáros halálát. Az éjszakai raliban három autó, egy Mercedes és két BMW vett részt: mindhárom jármű jelentősen átlépte a megengedett sebességhatárt.

A biciklist halálra gázoló autó a Mercedes volt, amely legalább 137 kilométer/órával hajtott, amikor a balesetet okozta. Majd a jármű az ütközés után 70 méteren át pörgött a tetején, végül a két BMW közül a másodikba csapódott be.

A hajsza a Róbert Károly Körúton kezdődött 0 óra 41 perckor. A RACE-001-es rendszámú, 690 lóerős Mercedes haladt elöl, amelynek vezetője megcsúszott, elvesztette uralmát az autó fölött, és a szalagkorlátba csapódott. 

Az elöl haladó autó a hídon, a Népfürdő utca vonalában balra csúszott, ekkor a vezetője jobbra kormányzással próbálta megtartani a jármű stabilitását, ami nem sikerült. Az autó jobbra csúszott, majd a szalagkorlátot, valamint a kerékpárosok, gyalogosok védelmét szolgáló csőkorlátot átszakítva elütötte az ott szabályosan, Pest felé haladó biciklist

 

– közölte Balogh Ádám, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közlekedésrendészeti főosztályának vezetője. 

Nem ez volt a halálos gázoló első balesete

Az autó 33 éves vezetőjét halálos közúti baleset gondatlan okozásával gyanúsítják. A biciklist elgázoló Mercedes-sofőr ismert volt a hatóságok előtt, 13 büntetőponttal rendelkezett miután korábban volt már két, anyagi kárral járó balesete, illetve többször követett el közlekedési szabályszegést. A rendőrség kezdeményezte a letartóztatását, és azóta már őrizetbe is vették.

A sofőr elismerte a felelősségét, és nem élt panasszal a gyanúsítás ellen. Az autók vezetői a szemtanúkkal ellentétben azt azonban cáfolták, hogy versenyeztek volna egymással.

A rendőrség a balesetben érintett kocsikat lefoglalta: a másik két gépkocsi sofőrjének a felelősségét az eljárás keretén belül vizsgálják.

A hatóságok azt is megállapították, hogy a balesetet okozó jármű menetstabilizátora ki volt kapcsolva. A rendőrség egyelőre azt is vizsgálja, hogy a feltuningolt autók közül bármelyik esetében felmerül-e, hogy illegálisan növelték az autó teljesítményét.

A három autóvezető közül egyik sem állt kábítószer vagy alkohol befolyása alatt.

A gyorsulási futamot, magát a balesetet rögzítő felvételt közzétették a police.hu oldalon, amelyen a letartóztatás is látható. Ugyanakkor magát a baleset pillanatát kegyeleti okokból nem mutatták be.

(via 24.hu/ MTI)

Árpád hídi gázolás: azonnali változás kell az utakon, már semmi sem mehet ugyanúgy tovább

Egy friss felmérés alapján egyértelmű: nemtől, kortól, iskolai végzettségtől és lakóhelytől függetlenül azt szeretné a magyar lakosság, ha gátat szabnának a gyorshajtásnak, így a jövőbeli hasonló tragédiáknak. Bővebben --->