Valljuk be, nem egyszer előfordult már velünk is, hogy a vállalati üzemanyagkártyával teletankoltuk a céges autót, majd a kutas, a vásárlás után járó pontokat a saját nevünkre kiállított pontgyűjtő kártyára írta fel. S persze az így összegyűjtött pontokból saját használatra vásároltunk DVD lejátszót vagy sporttáskát.

A téma aktualitását az adja, hogy a módosuló adótörvényekben megbújik egy szabálymódosítási tervezet, amely több mint 50 százalékos adóteherrel, s szinte teljesíthetetlen adminisztrációval sújtaná, így pedig akár el is lehetetlenítené ezeket a - piacon széles körben elterjedt és előszeretettel használt - pontgyűjtő akciókat, kártyákat.

Szalai János, a PMX Consulting Group Magyarország Adótanácsadó Kft. ügyvezető partnere a szabályozással kapcsolatban rámutatott arra, hogy a módosuló jogszabály szerint a jövőben csak azok az üzletpolitikai akciók lehetnek adómentesek, amelyek esetén kizárólag a magánszemély saját nevében történő vásárlásai után jár majd a vásárlónak a kedvezmény.

Ha nagyon szigorúan értelmezzük a szabályt, akkor ez azt is jelenti, hogy a férj, a vásárlása után nem írathatja fel a vásárlás után járó, kedvezményt jelentő pontokat a feleség vagy például a gyermeke nevére szóló pontgyűjtő kártyájára.

"Mivel adómentesség esetében annak kell bizonyítani a mentesség feltételeinek meglétét, akinek az érdekében áll, így a nagy olajtársaságok, bankok, áruházláncok lesznek kötelezve a fentiek biztosítására, ha adómentesen szeretnék kezelni a jövőben is ezen akcióikat" - hívta fel a figyelmet Szalai.

Amennyiben az adómentesség nem bizonyítható vagy az adómentesség feltételei nem is állnak fent, akkor a kedvezmény a magánszemélynél összevonandó jövedelemnek minősül, s így a magánszemély személyi jövedelemadót, a kifizető pedig 27 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást köteles fizetni.

Ráadásul arra is fel kell hívni a figyelmet, hogy mivel a kifizetőnek ebben az esetben nincs lehetősége az szja előleget levonni, ezért a magánszemély adatainak a feltüntetésével bevallást is kell tennie a NAV felé a le nem vont szja összegéről, valamint erről adóigazolást is ki kell állítania. Szalai megítélése szerint amennyiben ezen szabályok így kerülnek elfogadásra, az a pontgyűjtő akciók végét jelentheti.