Új ötleteket talál ki a kormány a külföldre vitt vagyonok hazahozatalát elősegítendő. A tavaly év végén lejárt adóamnesztia révén 67 milliárd forintot hoztak haza, ezzel 6,7 milliárd forintot adóztak.

Ez a kormány szerint siker, ám a nemzetgazdasági tárca becslése szerint alsó hangon ezer, de lehet, hogy 1500-2000 milliárd forint is kinn van még. Németország és Ausztria nagyjából 15 milliárd euró vagyont szeretne hazacsábítani - mondta Lázár János államtitkár a kormányszóvivői tájékoztatón.

Svájcot keresi meg első körben a kormány által felállított munkabizottságot, hogy brit, angol és német mintára adatokat kérjen a svájci magyar betétesekről. Nem aprózza el a kormány, minden adatot szeretne kikérni Svájctól. A feltárt összegeket meg akarja adóztatni a kormány, 35 százalékos forrásadóval - a nemzetközi sztenderdek szerint.

A kormány szerint ez fair, hiszen két éve volt mindenkinek hazahozni a pénzét tíz százalékkal. Meglátjuk, az egyeztetések, mire mennek - mondta Lázár. Ez helytálló megjegyzés, hiszen az Egyesült Államok is elég nehezen tudta kizsarolni a svájci UBS-től az amerikai betétesek adatait. Elég kemény munka lesz hasonlót kérni Magyarországnak.

Lázár hangsúlyozta: nem fű alatti tárgyalásokat akarnak, hanem adatokat akarnak és fognak kikérni. Svájc mellett egyéb államok is szóba jöhetnek, anonim betét van még Ausztriában, de Ciprus is érdekes pont mint off shore központ, így Ciprussal elengedhetetlenül szükséges a kettős adóztatási egyezmények felülvizsgálata, hogy az off shore pénzek itthon adózzanak.