A jövő évi adótörvény-változások az élelmiszer-felügyeleti díjat is érintik: az érintetteknek természetesen többet kell majd fizetniük jövőre, ha ezt a parlament is megszavazza.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) közlése szerint a T/1705. számú törvényjavaslat az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról kitér az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény megváltoztatására is. A 2015. évi adóváltoztatási javaslat 362.§-a módosítaná a Étv. 47/B.(1) bekezdését. Ez a bekezdés jelenleg felügyeleti díj megfizetését írja elő az élelmiszergazdaság valamennyi szereplője (tehát a termelő, a feldolgozó, a nagykereskedő és a kiskereskedő) részére egyaránt a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) részére, feladatai ellátásához. Ennek mértéke jelenleg egységesen az árbevétel 0,1 százaléka (a mikro- és kisvállalkozások ebből kedvezményt kapnak, az őstermelői tevékenység mentesül alóla).

A 2015. évre szóló javaslat szerint ennek a díjnak a mértékét változtatná meg, kizárólag az élelmiszer-kis- és nagykereskedők esetében - hívja fel a figyelmet az OKSZ.

A tervezet így fogalmaz:

"A felügyeleti díj mértéke a felügyeleti díj fizetésére kötelezett, a kereskedelmi törvény szerinti napi fogyasztási cikket értékesítő üzlet esetében az e tevékenységből származó, jövedéki adó és népegészségügyi termékadó nélkül számított előző évi nettó árbevételének

- 500 millió forintot meg nem haladó része után 0%,
- az 500 millió forintot meghaladó, de 50 milliárd forintot meg nem haladó része után 0,1%,
- az 50 milliárd forintot meghaladó, de 100 milliárd forintot meg nem haladó része után 1%,
- a 100 milliárd forintot meghaladó, de 150 milliárd forintot meg nem haladó része után 2%,
- a 150 milliárd forintot meghaladó, de 200 milliárd forintot meg nem haladó része után 3%,
- a 200 milliárd forintot meghaladó, de 250 milliárd forintot meg nem haladó része után 4%,
- a 250 milliárd forintot meghaladó, de 300 milliárd forintot meg nem haladó része után 5%,
- a 300 milliárd forintot meghaladó része után 6%."

A kereskedők kérik az Országgyűlés elé terjesztett javaslat visszavonását, amely - mint írják - súlyosan érinti a teljes élelmiszer piacot, és előzetes számításaik szerint a díjemelés mértéke túllépheti a 20 milliárd forintot is.

Az OKSZ úgy látja, a tervezett díjemelés olyan súlyú terhet róna az élelmiszerpiac egészére, mely veszélyeztetné azoknak a közös céloknak a megvalósítását, melyek érdekében az elmúlt időszakban meghatározott feladatokat a kereskedelmi vállalkozások az élelmiszergazdaság fejlesztése, a magyar élelmiszerek piacra jutásának segítése érdekében vállaltak.

A javasolt módosítás az ágazati különadókról szóló 2010. évi XCIV. törvényben a bolti kiskereskedelem esetében meghatározott, 2011-2013. közötti kötelezettségnél nagyobb terhet jelentene az élelmiszergazdaság számára. A javaslat a termelők és az élelmiszeripar nagykereskedelmi tevékenységet végző vállalkozásait is érinti - húzza alá a szövetség.

A magyar élelmiszer piac a jelenlegi felügyeleti díj mértékén felül további terhet nem tud elviselni. A javaslat az élelmiszerek drágulásához vezetne - állítja az OKSZ. A szövetség emlékeztet arra, hogy 2014. augusztusában a KSH adatai szerint 2 százalékkal csökkent az élelmiszervásárlások volumene az előző év azonos időszakához képest.