A válságnak nincs vége, ennek ellenére kormány a korábbi vállalásának megfelelően fokozatosan kivezeti a bankadót, illetve válságadókat - mondta a kormányülést követős sajtótájékoztató Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A bankadó 200 milliárdos, a három krízisadó 160 milliárdos éves bevételt hozott. Matolcsy szerint tavaly Magyarország komoly sikert ért el 2011-ben - hisz költségvetési trendforduló következett be. Matolcsy szerint ugyan a tavalyi államháztartási többlet technikai jellegű volt - köszönhetően a magánpénztári vagyonnak - ám még ennél is nagyobb eredmény, hogy szerinte a vállaltnál is kisebb lett a hiány.

A kormány mai üléséről szólva elmondta meghozták azokat a döntéseket, amelyek révén az államháztartás következő évtizedekben tartósan három százalék alatti hiánnyal működhet. A kormány egyszerre döntött kiadáscsökkentő és bevételnövelő intézkedésekről - mondta Matolcsy, ám az előbbiekről nem beszélt. További adóemelések - különösen a jövedelemtípusú adóknál már nem lehetségesek - innen már csak az adócsökkentés felé vezet az út - ígérte Matolcsy.

Háromkulcsossá válik a társasági adó

2013-ban már csak 51 adó lesz, ami szám szerint hárommal kevesebb a jelenlegi 54 adónemnél. A kormány már döntött a három új adóról - ám még a parlamenti vita alatt is folytatódnak az egyeztetések. Tovább folytatódik az egyeztetés a energiaszektorra kivetendő harmadik - 30 százalékos - társasági adókulcsról is egészen 2012 őszéig - tette hozzá Matolcsy, így szavaiból az derül ki, hogy a mostanit ősszel követi a kormány újabb adócsomagja. (A Mol 5 százalékos eséssel reagált a miniszter szavaira - a piaci reakcióról részletesen itt olvashat.) Jelenleg a kis cégek 10 százalékos társasági adókulccsal adóznak, a normál kulcs 16 százalék.

A távközlési adó percenként júliustól két forint lesz, magánszemélyek esetében ez nem lehet magasabb havi 700, a cégek esetében 2500 forintnál. Így az idén 30 milliárdos, jövőre 50-60 milliárdos bevétellel számol a kormány. A kétforintos adót nem kell fizetni a havonta az első tíz perc után - vagyis így akár húsz forintos adótehertől is mentesülhet a telefonáló. Ugyancsak a kétforintos adó terhelné minden egyes SMS és MMS üzenetet is. A távközlési adót július 1-jétől vezetik be, ténylegesen augusztustól szedik be.

A pénzügyi tranzakciós adóról szólva Matolcsy elmondta, hogy nem az EU által szorgalmazott Tobin-adót vezeti be, vagyis nem a befektetési célú pénzmozgásokat adóztatják. Az összes átutalásra egy ezrelékes adót vetnek ki, amelyből 130 milliárdos bevételt remélnek. Matolcsy szerint az adó alanya bank, amely tranzakciót végrehajtja. Matolcsy szerint az egy ezrelékes díj méltányos. Nem kell adót fizetni magánszemély saját számlái közötti utalások esetében sem, de nem fizet adót sem a jegybank, sem az államkincstár. A kormány döntése szerint a cégek esetében az ötmillió feletti tranzakciókat kötelező pénzintézeten keresztül utalni - nem lehet szó készpénzes tranzakcióról - ezzel a kormány a készpénzes forgalmat szeretné visszaszorítani, illetve kordában tartani - fogalmazott Matolcsy. A magánszemélyekre a kötelező átutalást nem terjesztik ki.

Nem lesz felső korlát a tranzakciós adón

Az előzetes tervekkel szemben nem lesz felső korlát a tranzakciókon. A Széll Kálmán tervben még arról volt szó, hogy egy tranzakciós maximális költsége 30 000 forint lett volna, így védve a nagy összegű, illetve befektetési célú átutalásokat. A kormány elvetette ezt korlátot, mert az kiszámíthatatlan irányba vinné a folyamatokat.

2013-ban még részben megmarad a bankadó is, így a bankszektort kettős adó terhelné, ám Matolcsy azt reméli, hogy bankadóból nem folyik be a tervezett 60 milliárd, ugyanis a kormány úgy módosítaná a különadóról szóló törvényt, hogy a bankok a kihelyezett nettó hitelnövekménnyel csökkenthetik bankadójukat.

Jön a biztosítási adó, amely kiváltja a korábbi biztosítási krízisadót, a baleseti adót és katasztrófavédelmi járulékot. Az egységes biztosítási adóból a kormány 15 milliárdos éves bevételt remél a kormány.

Matolcsy a növekedésről: reménykedem a pluszban

A kormány azt reméli, hogy a mostani intézkedések után 2013 újra növekedési pályára állhat a magyar gazdaság - ha ez bekövetkezik, akkor 2014-től várható a fogyasztási trendforduló.  Az IMF-tárgyalásokról szólva Matolcsy elmondta, hogy reményei szerint azok akár a parlament előtt levő jegybanktörvény elfogadása után el is kezdődhetnek. A jegybanktörvény végszavazása május végére várható. A növekedési kilátásokról szólva a gazdasági miniszter úgy fogalmazott, hogy 2012-re "reménykedem a pluszban", "ez egy stagnálás közeli év lesz".