Drasztikus áremelések lesznek az áruszállításban – Katkics Attila, a SBS Cons. logisztikai szakértője
Drasztikus áremelések lesznek az áruszállításban – Katkics Attila, a SBS Cons. logisztikai szakértője

Drasztikus áremelések lesznek az áruszállításban – Katkics Attila, a SBS Cons. logisztikai szakértője

Megjárta a legnagyobb magasságokat és mélységeset is a logisztikai szektor, amelyről elmondható, hogy szó szerint behálózza a teljes gazdaságot. Katkics Attila, a SBS Cons. logisztikai szakértője arról beszélt az economx.hu legújabb podcasztjában, hogy rá vannak kényszerítve egy újabb drasztikus áremelésre.
Gáll Csongor, 2023. október 20. Fotó: Economx - Katkics Attila

Szárnyalt a logisztika és a szállítmányozás a Covid-járvány idején, ennek oka pedig a lezárások mellett az optimális üzemanyagár és a növekvő fogyasztás volt. Katkics Attila szerint a piac szinte valamennyi szereplője két számjegyű növekedést tudott elkönyvelni ebben az időszakban, ami lehetőséget biztosított a fejlesztésre és a bővítésre egyaránt.

 

Az iparág sikeressége 2022-ben már repedezett, köszönhetően az orosz-ukrán háborúnak. A szektor szereplőinek egybehangzó véleménye szerint ugyanakkor a fogyasztás nem csökkent drámaian, ami egy ideig ellensúlyozni tudta a növekvő energia- és üzemanyag árakat és logisztikai nehézségeket.

A kiegyensúlyozott helyzet akkor lehetővé tette, hogy egy rég nem látott árkorrekciót hajtsanak végre a cégek, ugyanakkor mára egyértelművé vált, hogy a növekvő költségek és a visszaeső fogyasztás miatt újabb áremelés vált szükségessé.

Katkics Attila szerint elkerülhetetlen, hogy 2024 elején újabb, akár a 15 százalékot is meghaladó drágulás következzen az iparágban.

Kihangsúlyozta, hogy ez nem a cégek extraprofitját növeli majd, tisztán a költségek fedezésére szolgál. A legkézzelfoghatóbb ok a magyar és a német útdíj nagyarányú drágulása, amely nem csak arányában mellbevágó, de azért is problémás, mert egy hónap különbséggel realizálódik.

Katkics Attila egyértelművé tette: a logisztikai szektor áremelése tovább fogja fűteni az amúgy is magas inflációt, ráadásul az is biztos, hogy a megnövekedett költségeket a végén a fogyasztók fizetik majd meg.

A szakértő arról is beszélt, hogy hatalmas szükség volna állami támogatásra az alternatív energiával működő kamionok finanszírozására, hiszen ezzel a költségek optimalizálása mellett a fenntarthatóság is a középpontba kerülne.

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Drasztikus áremelések lesznek az áruszállításban – Katkics Attila, a SBS Cons. logisztikai szakértője

Megjárta a legnagyobb magasságokat és mélységeset is a logisztikai szektor, amelyről elmondható, hogy szó szerint behálózza a teljes gazdaságot. Katkics Attila, a SBS Cons. logisztikai...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.