Félmillió dolgozó hiányzik a magyar munkaerőpiacról
Félmillió dolgozó hiányzik a magyar munkaerőpiacról

Félmillió dolgozó hiányzik a magyar munkaerőpiacról

Az elmúlt évtizedek tapasztalata, hogy nem a munkanélküliség, hanem a munkaerőhiány az igazi kerékkötője egy-egy gazdasági szektor fellendülésének. Ennek az okaira mutatott rá a Big Picture vendége, Kutasi Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének vezetője.
Horváth Tibor, 2023. november 9. Fotó: Economx

Régebben már 5-8 százalékos munkanélküliségnél is érzékenyen reagáltak az érdekképvisletek. Jelenleg ennél is magasabb a szakképzett munkaerő hiánya. Japánban nincsenek megijedve attól a munkaerőpiacon, hogy drasztikusan csökken a népességük: az apadó lélekszámot igyekeznek robotizációval megoldani.

A munkanélküliségi mutató abból a szempontból csalóka lehet, hogy csak azokat méri, akik keresnek munkát, de nem találnak. Emellett érdemes nézni a munkát nem kereső inaktív emberek számát is – hívta fel a figyelmet Kutasi Gábor egyetemi docens.

A schengeni csatlakozás óta a kelet-európai munkaerő megindult Nyugatra. A magyar munkaerő a 2010-es évek közepéig kifejezetten immobilis volt, amin a devizahitelezés változtatott. Honnan lehet bevonni munkaerőt a magyar munkaerőpiacra? Egyrészt ott vannak az inaktívak, másrészt a külföldön dolgozók.

A 15-65 közötti népcsoportban 1,6 milliónyi ember nem keres munkát. Ebből legalább félmillió ember 60 év feletti, ehhez még hozzáadódik 250 ezer 25 év alatti munkanélküli. A gazdaságpolitika irányítói szerint legalább félmillió többletmunkavállalóra lenne szükség Magyarországon.

  • Miért hiányzik ennyi nő a hazai munkaerőpiacról?
  • A GYED Extrának mekkora  a hatása a nők munkavégzésére?
  • Mi a különbség az amerikai, a francia és a magyar gyermeknevelés között?
  • Miért fontos a részmunkaidő vállalati kultúrába illesztése?

Mindezekre a kérdésekre választ kapunk az Economx podcast adásából, a Big Picture-ből.

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Félmillió dolgozó hiányzik a magyar munkaerőpiacról

Az elmúlt évtizedek tapasztalata, hogy nem a munkanélküliség, hanem a munkaerőhiány az igazi kerékkötője egy-egy gazdasági szektor fellendülésének. Ennek az okaira mutatott rá a Big...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.