10 hónapos folyamatos növekedés után bezuhant az urán ára, az elemzők és a befektetők azonban továbbra sem veszítették el a nukleáris üzemanyag hosszú távú kilátásaiba vetett hitüket.

Az árfolyam hat hét alatt 22 százalékot csökkent, ennek kapcsán arról beszélt Jonathan Hinze, a UxC nukleáris ipari kutatócég elnöke, hogy „elérhettünk a mélypontra”.

Az urán határidős jegyzései fontonként 88,5 dollárra estek vissza a februárban elért 16 éves csúcshoz képest, azonban ezzel még mindig jóval a tavalyi 66,6 dolláros átlagár felett van az árfolyam.

Mike Kozak, a Cantor Fitzgerald elemzője a Bloombergnek arról beszélt, hogy az alapvető vásárlók hamarosan visszatérnek a piacra, amely ismét felemelheti az árakat.

A befektetők a radioaktív fém hosszú távú kilátásaira fogadnak a növekvő kínálati szakadék és a megnövekedett kereslet miatt, miközben a kormányok világszerte az atomenergia felé fordulnak az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

A világ legnagyobb termelőjének számító, a globális uránkínálat 40 százalékáért felelős Kazatomprom legutóbbi, március 15-i kereseti felhívása során arról számolt be, hogy 2030-ra 21 millió font kínálati hiányt tervez, ami 2040-re 147 millió fontra nő majd.

Atom: eddig csak az oroszok lépték meg, most Nagy-Britannia is bejelentette

A brit kormány vasárnap bejelentette, hogy 300 millió font (348 millió euró) értékű beruházással programot indít az atomreaktorok következő generációjához szükséges üzemanyag előállítására.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!