A francia EDF energiaipari óriás tavalyról 10 milliárd eurós nettó nyereséget jelentett, szemben a 2022-es 17,9 milliárd eurós veszteséggel. Ez nagyrészt a 2023-ban megnövekedett nukleáris energiatermelésnek volt köszönhető.

Franciaország nukleáris energiatermelése 41,4 terawattóráról 320,4 terawattórára nőtt, amely a tavalyi évre vonatkozó bejelentett tartomány felső határát közelíti. Erről szintén büszkén számolt be a francia EDF – írja az Euronews.

Kiemelkedő teljesítményüket többek között azzal magyarázzák, hogy sikeresen elvégezték a szükséges javítási munkálatokat, és a reaktorok leállását is sikerült jól kezelniük. Csapataik hatékonyan és gyorsan reagáltak, amikor szükséges volt – szerepel szintén a vállalat közleményében.

Az EDF ezen túl azt is megerősítette, hogy az idei évre 315-345 terawattórányi teljesítményt tűzött ki maga elé.

vállalat azt is kiemelte, hogy 2024. január elején összesen 46 reaktora működött, ami ami 50 GW összkapacitást jelent, a karbantartási, ellenőrzési és állagmegóvási munkálatok pedig folyamatosan zajlanak reaktoraikban.

Z-generációs miniszter fordítaná a nukleáris energia felé Svédországot

Romina Pourmokhtari, a 27 éves svéd klíma- és környezetvédelmi miniszter szorgalmazza a korábban leállított atomreaktorok újraindítását, valamint új erőművek létesítését. Azt ígérte, ha nem tudja megvalósítani elképzeléseit, lemond a tisztségéről.

A részletekről ITT írtunk bővebben.