Egy ember meghalt pénteken a világ legnagyobb urándúsító üzemében Oroszországban, miután megrepedt egy szegényített uránvegyületet tartalmazó henger – idézi az Index az állami nukleáris vállalatot, a Roszatomot.

Atomerőművek működéséhez dúsítanak uránt, és az oroszországi Urál régióban található üzem a maga nemében a legnagyobb a világon. 

A cég kiemelte, hogy

az üzem és a környező területek sugárzási szintje a normális szinten maradt, az incidens nem jelent veszélyt a környéken élőkre.

Elárulták azt is, hogy a baleset egy ott dolgozó munkás halálához vezetett.

Mély szomorúsággal jelentjük be, hogy tragikus baleset történt az uráli elektrokémiai üzemben, amely egy munkás halálát okozta – közölte a Roszatom. Közleményük szerint a munkás „mechanikai probléma okozta sérülés” következtében halt meg, amelyet az urán-hexafluoridot tartalmazó tartály sérülése okozott, amely egy urándúsításhoz használt kémiai vegyület.

A Reuters azt írja, hogy az incidens okait még vizsgálják. Az orosz állami cég közben nyugtatja a közvéleményt: a vegyület szegényített formája kevésbé radioaktív, mint a természetes urán.