A Reddit a tervek szerint szerdán tőzsdére lép, 22 millió részvény eladásával 748 millió dollárt terveznek összegyűjteni.

A Reuters információi szerint néhány nappal a platform debütálása előtt a részvények iránti érdeklődés négyszeres-ötszörös túljelentkezést mutat.

A Reddit a szerdai első nyilvános kibocsátás (IPO) után kerül a New Yorki-i tőzsdére, ahol 6,5 milliárd dolláros (körülbelül 2300 milliárd forint) piaci érték alakulhat ki, ami részvényenként 31 és 34 dollár közötti ársávnak felel meg.

A hagyományokkal szakítva a Reddit az egyik első online társaság, amely részvényeket kínál kiválasztott felhasználók és moderátorok számára, akiknek lehetőségük lesz megvásárolni ezeket a kezdeti ajánlati áron.

A jövedelmezőség azonban aggodalomra ad okot, mivel 18 éves fennállása alatt a platform még egyszer sem termelt bevételt.

Néhány Reddit-felhasználó ráadásul attól tart, hogy a platform kénytelen lesz elengedni a fő értékeit, mert meg kell felelnie a befektetők és a hirdetők igényeinek.

Eközben azonban a platform kihasználhatja a mesterséges intelligenciával kapcsolatos pénzszerzési lehetőségeket, miután az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) vizsgálatot indított a Reddit-felhasználók bejegyzéseinek és egyéb tartalmainak külső szervezetek számára történő értékesítése, engedélyezése vagy megosztása miatt, amelyeket az MI-modellek képzésére használnak.

Rosszindulatú fórumozók intézhetik el a milliárdos üzletet

A Reddit közelgő kibocsátásán akár 6,5 milliárd dollárra is értékelhetik a céget. Azonban pont a cég felhasználóinak egy része fordult a cég ellen, legendás, tőzsdei körökben hatalmas befolyással rendelkező fórumán ugyanis a felhasználók megszavazták a részvény shortolását.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!